Kdysi: Hlavně ne Travoltu!
A dnes: Hlavně Travoltu!

Kdysi: Hlavně ne Travoltu!
A dnes: Hlavně Travoltu!

18. 2. 2014

Jeho kariéru odstartovaly v 70. letech dva slavné muzikály Horečka sobotní noci a Pomáda. Uplatnil v nich svůj pohybový talent a šarm italských předků. I přes oscarovou nominaci se ale John Travolta zakrátko ztratil z očí filmových fanoušků a zdálo se, že jeho kariéra je u konce. Potom se ale ozval režisér Quentin Tarantino s nabídkou, která z Travolty učinila jednu z největších hereckých hvězd současnosti. Svěřil mu roli ve svém hitu Pulp Fiction – Historky z podsvětí z roku 1994. Následovala další oscarová nominace a Travolta začal točit jeden trhák za druhým. 

„Udělal bych pro něj cokoliv, protože mi dal druhou šanci v kariéře. Jestli si on bude přát, abych pro něj hrál Pipi Dlouhou punčochu, udělám to rád,“ prohlásil před lety vděčně Travolta o svém vztahu k Tarantinovi. Ten si dokonce musel už odepsaného herce přímo vyvzdorovat. „Kohokoli, jen ne Travoltu!“ nechápavě a marně prý oponoval producent Harvey Weinstein. Přemlouvat ale musel Tarantino i Travoltu.

Raketový start v muzikálech

Budoucí tanečník, zpěvák a herec Travolta se narodil před rovnými 60 lety, 18. února 1954 v Engelwoodu ve státě New Jersey. Je nejmladší z šesti dětí fotbalového poloprofesionála italského původu, později obchodníka s pneumatikami, a irské herečky a učitelky herectví.

Nejprve jezdil s muzikálovou společností, ve filmu debutoval v roce 1975. Rok nato si zahrál malou roli ve slavném hororu Carrie se Sissy Spacekovou. Jeho kariéru raketově odstartoval v roce 1977 muzikál Horečka sobotní noci, ke kterému hudbu na pomezí popu, rocku a disko vytvořila britská skupina Bee Gees. Travolta byl nominován na Oscara a stal se idolem mládeže.

Následoval druhý, možná ještě slavnější muzikál Pomáda (1978), v němž vytvořil slavný pár s australskou herečkou Olivií Newtonovou-Johnovou. A na tanec Travolta nedá stále dopustit. „Je to část mé duše, dělá šťastným mě i lidi okolo. A moje děti také,“ řekl loni při návštěvě Karlových Varů.

A nejednou žádná pořádná role

Jenže pak přišel zlom, jeho kariéra nadlouho vychladla. Na počátku 90. let se karta trochu obrátila, když s úspěchem sekundoval vykutálenému prckovi v trojici komerčně úspěšných komedií Kdopak to mluví.

A v roce 1994 přišel velký návrat na výsluní, tedy Tarantinův film Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Šokující a současně i zábavný film okouzlil bizarními historkami a odkazy k popkultuře a sklidil Zlatou palmu v Cannes a Oscara za původní filmový scénář. Travolta byl za roli gangstera Vincenta Vegy podruhé ve své kariéře nominován na Oscara – a to nejen za nezapomenutelné taneční číslo s Umou Thurmanovou.

Milý a okouzlující společník

Od té doby už šel Travolta z role do role. Zahrál si například v úspěšné krimikomedii Chyťte ho! (1995), v akčních snímcích Operace: Zlomený šíp (1996), Tváří v tvář (1997), Generálova dcera (1999) nebo Zelené peklo (2003). Americkým hasičům vzdal hold ve snímku Okrsek 49 (2004).

Loni měl premiéru film Sezóna zabíjení, se kterým Travolta přijel jako jedna z hlavních hvězd na 48. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Při zahájení festivalu převzal křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. A ve Varech navíc všechny, tedy organizátory, novináře i filmové fanoušky okouzlil mimořádně vstřícným a přátelským  vystupováním.

Když je potřeba, neváhá s pomocí

Travolta je od roku 1991 ženatý s herečkou Kelly Prestonovou. Mají spolu dceru Ellu a syna Benjamina. Jejich nejstarší dítě, syn Jett, zemřel v roce 2009 v 16 letech na srdeční chorobu zvanou Kawasakiho nemoc. Tragickou událost zdrcenému otci i matce pomohla překonat víra. Travolta je od roku 1975 členem Scientologické církve a aktivně bojuje proti údajné diskriminaci církve v některých částech světa. Dalším přívržencem církve, kterou založil v roce 1954 ve Spojených státech spisovatel sci-fi Ron Hubbard, je například Travoltův kolega Tom Cruise.

Ve volném čase si Travolta umí užívat života. Neváhá ale také sednout do jednoho ze svých boeingů a skutečně nezištně odletět pomáhat potřebným. Zkušený pilot Travolta se tak v roce 2005 objevil s rychlou pomocí v New Orleans, které zdevastoval hurikán Katrin. V roce 2010 se nečekané humanitární pomoci od Travolty a jeho ženy dočkali i obyvatelé Haiti, které postihlo katastrofální zemětřesení.

 

Poněkud neobvyklé bydlení:
sídlo jako letištní terminál

Domov amerického filmového herce a vášnivého pilota Johna Travolty má podobu letištního terminálu – a částečně tak i funguje! V těsném sousedství soukromé rozjezdové dráhy o délce 2,25 km a s letouny parkujícími doslova přede dveřmi nelze snad ani čekat nic jiného. Travoltovo sídlo, nazvané podle jeho dětí Jett-Bleu, se nachází v Jumbolair nedaleko města Ocala na Floridě. Rezidence byla postavena v roce 2004 za 2,5 miliónu dolarů (48 650 000 korun) a její součástí je i malá kontrolní věž. Takřka všude uvnitř uvidíte obrazy s letadly na stěnách, na zdech jsou malby s leteckými a letištními výjevy, u stropu visí modely letadélek...

Hollywood
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...