Hunley: nejstarší
ponorka ve válce

Hunley: nejstarší
ponorka ve válce

16. 2. 2014

Strašlivý výbuch otřásl lodí, která vzápětí šla rychle ke dnu. Námořníci nechápali, v dohledu totiž nebylo žádné nepřátelské plavidlo. Proboha, odkud nás trefili?

Útočníkem byla první ponorka na světě. Před 150 lety, 17. února 1864, potopil podmořský člun Hunley bojující na straně jižanské Konfederace jako vůbec první ponorka torpédem nepřátelskou loď. Žádný z osmi členů posádky se ale z této historické plavby nevrátil a zmizení podmořského plavidla zůstalo 131 let tajemstvím. Až v květnu 1995 nalezl stroj tým amerických potápěčů v hloubce několika metrů u břehů Jižní Karolíny.

Ponorka nazvaná podle svého tvůrce, jižanského stavitele a konstruktéra Horace Hunleyho, byla poháněna ručně soustavou převodů, kterou manipulovala osmičlenná posádka, a dosahovala směšné rychlosti šesti kilometrů za hodinu. Hunleyho ponorka byla navíc velmi nespolehlivá a vysloužila si přezdívku Toulavá rakev, protože před první (a zároveň poslední) bojovou akcí se při nácviku několikrát potopila. Než ponorka v onen osudný únorový den poprvé vyrazila proti nepříteli, měla na svém kontě již přes dvě desítky mrtvých.

Přesto to byl na tehdejší dobu neskutečný pokrok ve válečné strategii. V únoru 1864 se Hunley vydala na svou bojovou misi z charlestonského přístavu. Torpédem poté zaútočila na fregatu USS Housatonic, kterou po zásahu torpédem potopila. Při neštěstí zahynulo pět členů posádky Housatonicu. Krátce po úspěšném útoku však šla ke dnu i ponorka. Příčinou neštěstí bylo pravděpodobně poškození trupu, které způsobil výbuch torpéda.

V roce 2000, pět let po svém nalezení, byl vrak vyzdvižen ze dna a dopraven na břeh a nyní je zakonzervován u Charlestonu. Ostatky námořníků byly uloženy při vojenském ceremoniálu na místním hřbitově.

válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.