Palestinský rybář našel
sochu boha Apollóna

Palestinský rybář našel
sochu boha Apollóna

16. 2. 2014

Jeden palestinský rybář loni v srpnu nalezl v písku na mořském dně u pásma Gazy půltunovou bronzovou sochu řeckého boha Apollóna. Odvezl si ji domů na vozíku taženém oslem, aniž si byl vědom významu nálezu. Podle všeho jde však o dílo staré asi 2000 let. Policie radikálního hnutí Hamas, které nyní pásmu vládne, sochu zabavila, takže prozatím zmizela veřejnosti z očí.

Veřejnost se o soše dozvěděla z aukčního serveru eBay, kde se socha krátce nabízela za půl milionu dolarů (deset milionů Kč). To je podle odborníků vysoce pod cenou, je-li socha pravá.

Tamní policie tvrdí, že věc vyšetřuje, takže k nálezu se zatím nedostali ani archeologové. Ti se musejí spokojit s několika známými fotografiemi, na nichž bůh Slunce leží na dětské dece. Z nich usuzují, že dílo pochází z období mezi pátým a prvním stoletím před naším letopočtem, takže může být staré nejméně 2000 let.

„Je to unikátní a nevyčíslitelné. Je to, jako když se lidé ptají na cenu obrazu Mony Lisy. Najít sochu, která není z mramoru nebo kamene, ale z bronzu, je mimořádně vzácné,“ upozorňuje historik Jean-Michel de Tarragon z jeruzalémské školy biblických a archeologických studií.

Socha vypadá, že je ve výborném stavu, což vede odborníky k tomu, že místo nálezu zpochybňují. Podle nich nemohla být v moři. „Nevěřím, že byla nalezena v moři, na to je moc čistá a nedotčená,“ poznamenal de Tarragon.

Šestadvacetiletý palestinský rybář Džudat Ghrab má však svou verzi. Tvrdí, že v mělké vodě asi 100 metrů od břehu jednoho dne spatřil na dně tvar odpovídající obrysu lidského těla. Bylo to prý trochu severně od hranice mezi pásmem a Egyptem. Nejdříve si myslel, že je to tělo člověka. Když se k němu potopil, zjistil, že jde o sochu. Spolu s příbuznými ji prý tahali na břeh čtyři hodiny.

„Cítil jsem to jako boží dar. Mám finanční potíže a čekám na odměnu,“ řekl agentuře Reuters Ghrab, který je otcem dvou dětí. Když sochu dovlekl domů, jeho matka tím nijak nadšená nebyla. Chtěla, aby soše zakryli intimní části. „Cos to přinesl za hrůzu,“ řekla prý synovi.

Dozelena zabarvená socha znázorňuje mladistvého, obnaženého atletického boha stojícího na svalnatých nohou. Jednu ruku má ohnutou a otočenou dlaní vzhůru. Má husté vlnité vlasy a s vážností hledí na svět. V jednom oku je ještě duhovka z modrého kamene, druhé je prázdné.

Ghrab přiznává, že bohovi uřezal jeden prst a odnesl ho znalci kovů, protože si myslel, že by socha mohla být ze zlata. Bez jeho vědomí totéž udělal s dalším prstem i jeho bratr, aby si provedl vlastní zkoušku. Klenotník materiál roztavil.

Zástupci palestinského ministerstva pro cestovní ruch tvrdí, že veřejnost sochu uvidí, až skončí vyšetřování. Právě to musí určit, kdo se dílo pokoušel prodat. Ředitel archeologické sekce ministerstva Ahmad Burš řekl, že sochu viděl a že jakmile šetření skončí, dostane Ghrab odměnu. „Jde o významný archeologický objev. Kontaktovaly nás zahraniční instituce a nabídly, že pomohou s restaurováním,“ sdělil. Socha by měla být vystavena v Gaze. Burš stejně jako Ghrab tvrdí, že Apollón byl vyzdvižen z moře.

De Tarragon považuje za velmi důležité, určit přesně místo nálezu. Pod pískem pásma Gazy leží historie stará 5000 let. Vládli tam postupně Egypťané, Filištíni, Římané, Byzantinci i křižáci. Gazu obsadil Alexandr Veliký, navštívil ji císař Hadrián. Místní archeologové mají málo zkušeností s profesionálními vykopávkami, takže mnoho významných míst zůstává pod zemí.

Taková socha, jako je ta Apollónova, by těžko byla na místě jediná. Mohla by být vrcholkem ledovce, míní de Tarragon. „Tehdy byly sochy součástí celků, chrámu nebo paláce. Byl-li to chrám, mohly by na místě být další artefakty,“ dodal s tím, že doufá, že si Hamas význam nálezu patřičně uvědomí.

starověké říše
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.