Hvězdou karlovarského
festivalu bude Mirrenová

Hvězdou karlovarského
festivalu bude Mirrenová

3. 5. 2012

Na zahájení letošního 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) Karlovy Vary dorazí slavná britská herečka Helen Mirrenová.

„Jednali jsme s ní, respektive s jejími agenty, tři roky. Je to velmi zaneprázdněná herečka. Výsledkem je to, že jí v Karlových Varech přivítáme na zahájení festivalu. Přijede i se svým manželem Taylorem Hackfordem, režisérem a producentem filmu Ray,“ potvrdil v České televizi ředitel festivalu Jiří Bartoška.

Mirrenová převezme na festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Uvede také poslední snímek The Door maďarského režiséra Istvána Szabó, ve kterém ztvárnila hlavní roli.

Britská herečka, která v červenci oslaví své 67. narozeniny, stráví v Karlových Varech tři dny. Je zastánkyní aktivního stárnutí a ženské krásy v kterémkoliv věku – nedávno například nafotila decentní akty.

Helen Mirrenová patří k nejvýraznějším osobnostem současného světového filmu a divadla. Na plátnech kin se začala objevovat ve druhé polovině 60. let. Pracovala s režiséry, jako jsou Peter Greenaway, Peter Weir, Robert Altman a další. Získala několik ocenění na festivalu v Cannes a také dvě nominace na Oscara a na Zlatý glóbus.

Největší filmovou rolí byla pro Mirrenovou Alžběta II. ve filmu Stephena Frearse Královna (The Queen). Za ni dostala Volpiho pohár na MFF v Benátkách, Zlatý glóbus, Oscara a prakticky všechny angloamerické výroční ceny. Zatím poslední oscarovou nominaci jí v roce 2009 vynesla role manželky spisovatele L. N. Tolstého v životopisném snímku Poslední zastávka režiséra Michaela Hoffmana.

festival film kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%