U Renaty Scottové brala 
hodiny i Eva Urbanová

U Renaty Scottové brala
hodiny i Eva Urbanová

23. 2. 2014

Patřila mezi pěvecké superstar druhé poloviny 20. století a často je kladena na stejnou úroveň s hvězdami jako Renata Tebaldiová či Mirella Freniová. Slavná italská sopranistka Renata Scottová vystupovala s mnoha předními pěvci na všech renomovaných scénách po celém světě. S pěvkyní s nádherným lyrickým sopránem v minulosti spolupracovala také o generaci mladší česká sopranistka Eva Urbanová. 

Scottová, rodačka ze Savony, debutovala v 18 letech jako Violetta ve Verdiho Traviatě. V proslulé milánské Scale se poprvé představila v roce 1953, mezinárodní průlom se jí povedl v září 1957 na festivalu v Edinburghu, kde excelovala jako záskok za hvězdnou Marii Callasovou v Belliniho Náměsíčné.

V 60. letech se ze Scottové stala sopranistka nejvyšší světové úrovně, která zářila v mnoha operních domech po celém světě včetně například Sovětského svazu či USA. Za více než čtyřicet let aktivní kariéry, kterou ukončila v roce 2002, zpívala v asi stovce operních rolí od osmnácti skladatelů. V posledním desetiletí se věnuje operní režii a v USA a Itálii také vyučuje zpěv. S manželem, houslistou Lorenzem Anselmim má dceru a syna. Scottová slaví 24. února osmdesátiny.

opera zpěvačka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.