Žiji s ještěrkami

Žiji s ještěrkami

26. 2. 2014

Vlastně to zavinil výrok: Jsi pěkná ještěrka! Autor tím chtěl naznačit, že jsem i ve svém věku pěkné číslo. Trochu drzá a neusazená.

Když ještěrka, tak ještěrka, řekla jsem si. A koupila jsem si na krk řetízek s přívěskem ještěrky. Když jsem krátce nato přišla do obchodu s orientálním zbožím, nestačila jsem se divit, kolik tam nabízeli ještěrek. Postupně jsem si je začala kupovat. Dřevěnou, kovovou, porcelánovou, hadrovou, kamennou, umělohmotnou, některá ještěrka seděla na kameni, jiná byla závěsná, další vykládaná kamínky, většinou šlo o výrobky cizí, často africké nebo indiánské. Dnes mám asi 20 figurek ještěrek, na stěně visí alternativní obraz - mandala - se čtyřmi ještěrkami, koupený pro mě v jedné atypické čajovně, polévku jím z keramické misky s ještěrkou, kterou mi nabídla výtvarnice na berounských hrnčířských trzích, vidouc mou ještěrku na krku, nosím tašku a peněženku s ještěrkou, mám čtyři přívěsky a jednu brož s ještěrkou. K vánocům jsem dostala mimo jiné také rulandské bílé víno ze Znovínu Znojmo Lacerta viridis čili Ještěrka zelená.. A na jedné motorkářské akci jsem měla dokonce i obrázek ještěrky přechodně na paži. A s heslem poněkud odvozeným od ještěrky se koneckonců hlásím i zde na portálu.

Ještěrky jsou pro mě pozoruhodné tím, že jsou ladné i mrštné, mají rády slunce i stín, přijdou až na dosah, avšak pak sebou náhle škubnou a rychle zmizí. Mají na sobě pestré barvy, z nichž nejkrásnější je pro mě kovově zelená.

Ale nevím, snad bych měla upřesnit, že mám kromě ještěrek ještě z doby předtím "smečku" plyšových vlků, kterých je taky asi dvacet, a vedle těchto plyšáků  dalších 10 vlčích figurek. Když k tomu přičtu ještě ostatní, někdy už dost staré hračky a figurky, hlavně medvědy, psy, ale i hrochy a australskou faunu, rozsázené různě po bytě, dvě patra lastur, hvězdic, korálů a jiných mořských krás za sklem skříně a kameny a kamínky na poličce, tak není divu, že v mém malobytě na normální vybavení už moc místa nezbývá. Ale je to můj svět, můj "holčičí byt", jak ho jednou někdo hezky pojmenoval, můj domov, ve kterém se cítím dobře a na nic si nehraji. To asi pochopí jen sběratel, i když já se vlastně za sběratelku nepovažuji. Vedou mě jen pocity a sympatie. Ale zrovna ještěrky......? Nebo snad nejsem sama, komu se líbí?

 

Sbíráte pohlednice, pivní tácky, ubrousky nebo třeba brouky? Je vaším koníčkem filatelie? Jak velkou máte sbírku a kolik let ji spravujete? Jakou máte ve sbírce největší vzácnost? Napište nám svůj příběh na téma "Moje sbírka". Ten nejlepší odměníme!
sběratelství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.