Den, kdy začala vysílat
Československá televize

Den, kdy začala vysílat
Československá televize

25. 2. 2014

Československá televize zahájila řádné pravidelné vysílání pětadvacátého února 1954, tedy přesně před 60 lety. S testovacím provozem začala už v květnu 1953. Z prostor Měšťanské besedy se zpočátku vysílalo dva dny v týdnu a signál se do světa šířil z rozhledny na pražském Petříně.

Až koncem února následujícího roku bylo toto vysílání prohlášeno za pravidelné. Počet vysílacích dnů se postupně rozšiřoval, ale na možnost strávit před blikajícími obrazovkami televizorů všech sedm večerů v týdnu si diváci museli počkat až do prosince 1958.

Druhý program státní televize se do éteru rozběhl na jaře 1970 a za dobu své existence získal několik československých prvenství. Byla to "dvojka", na níž se počínaje květnem 1973 začalo poprvé pravidelně vysílat v barvě. A o patnáct let později, v květnu 1988, si na druhém programu svoji premiéru odbyl teletext.

V současnosti provozuje Česká televize šest programů. Nejmladšími jsou dětský ČT:D a kulturní ČT art, které byly spuštěny 31. srpna 2013.

Česká televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...