Věra Křesadlová
vyrábí Tiffanyho

Věra Křesadlová
vyrábí Tiffanyho

27. 2. 2014

Sedmdesáté narozeniny slaví 28. února výtvarnice, herečka a zpěvačka Věra Křesadlová. Ještě jako studentka střední uměleckoprůmyslové školy zpívala s amatérskou bigbeatovou kapelou a příležitostně statovala ve filmu, největší slávy dosáhla jako členka Semaforu. Známá je ale také jako někdejší druhá manželka režiséra Miloše Formana.

Atraktivní tmavovláska zaujala na jednom z koncertů mladého filmaře natolik, že ji obsadil do svého debutu Konkurs (1963), díky němuž pak získala angažmá v divadle Semafor. Také si zahrála zhruba ve dvacítce filmů – například ve snímcích Zločin v dívčí škole, Intimní osvětlení, Nejkrásnější věk, Žert, Skřivánci na niti, Homolka a tobolka, Nevěsta, Akumulátor 1, Nejasná zpráva o konci světa, Doblba! nebo Medvídek.

Po čtvrtstoletí v angažmá ze Semaforu v roce 1989 odešla, ale umění neopustila, i když to, kterému se věnuje dnes, je z úplně jiného soudku: vyrábí vitráže a Tiffanyho lampy. Je matkou tří synů: s bývalým manželem Formanem má dvojčata Petra a Matěje a z dlouholetého vztahu s režisérem Semaforu Janem Kratochvílem dalšího syna Radima.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.