Budoucnost v Havlíčkově Brodě

Budoucnost v Havlíčkově Brodě

3. 3. 2014

Každý z nás má jistě své oblíbené město, které má z nějakého důvodu ze všech nejraději. Tím zaslíbeným pro mě je Havlíčkův Brod. Považovala bych to skoro za prohřešek, kdybych jako rodačka křtěná Sázavou, se o něm nezmínila na prvním místě. Tím spíš, že jsem dobrovolně převzala na jeden týden šéfredaktorské žezlo k vybranému tématu o našich městech.

Park Budoucnost
Pravděpodobně v celé naší vlasti byste nenašli jiné malé město s počtem okolo 25 000 obyvatel, které by se mohlo pyšnit tak rozsáhlým parkem přímo v samém centru. V Havlíčkově Brodě stačí ujít zhruba jen 100 metrů z okraje náměstí směrem ke kostelu a hned za ním se rázem ocitnete v záplavě zeleně.
Rozloha parku je víc než 25 hektarů. Byl založen Okrašlovacím spolkem Budoucnost přesně před 125 lety (r. 1889).  Za dlouhé roky se stromy proměnily ve vzrostlé a krásné velikány, na něž je radost pohledět. Nejsou to jen mohutné duby, zářivé buky, košaté lípy, jasany, javory a další listnaté
i jehličnaté stromy. Nabízí se i příležitost objevit třeba exemplář jinanu dvojlaločného (ginkgo biloba), nebo v květnu až červnu se můžete kochat pohledem na vysoký rozkvetlý strom, zvaný liliovník tulipánokvětý. Mnozí chodí okolo, aniž by vnímali, jak obdivuhodné výjimečnosti se tu nachází.

Rybníky a sportovní začátky pozdějších reprezentantů
Ozdobou parku je i řada rybníků. Pro zajímavost vyjmenuji jen ty nejbližší: Očko, Obora, Valšička, nebo Hastrman. Ten poslední býval nám dětem už před šedesáti lety nejmilejší. V zimě, když zamrzl, chodívali jsme tam bruslit. Na tamním ledě jsme si hráli jen tak pro radost z pohybu na vlak rychlík, vybrušovali skoky, piruety a kluci se učili hokej. Určitě není bez zajímavosti, že na brodských rybnících své první brusle obouvali například bratři Jaroslav a Jiří Holíkovi, Jan Suchý, Josef Augusta – prostě hokejisté, z nichž se později stali nejúspěšnější reprezentanti nejen svého města, ale tehdejšího Československa. Z brodské Jiskry pak odcházeli do jihlavské Dukly. Útočník Jiří Holík zůstal dosud nepřekonaným rekordmanem v počtu startů v reprezentaci, bylo jich přes 300. Zúčastnil se 12x mistrovství světa (z toho pouze jedenkrát bez medaile) a 4x Olympijských her, z nich přivezl 2 stříbrné a 2 bronzové medaile. Brodský hokej se dostal do povědomí sportovních fanoušků i díky mnoha dalším jedincům – ale to by si zasloužilo samotnou a hodně dlouhou kapitolu nejen o hokejistech, ale také o euforii, která po sportovních úspěších vždy ovládla nejen Zimní stadion v Kotlině, ale úplně celé město.

Revitalizace vodních ploch a zeleně
Výše uvedené rybníky (i další v navazujícím lesoparku Vlkovsko, tj. rozloha plus dalších zhruba 50 hektarů) nedávno prošly nutnými úpravami, jako bylo odbahnění, zpevnění hrází, úprava břehů a rovněž regulace toku Cihlářského potoka a vybudování nových můstků. Rozsáhlé a nákladné práce skončily v roce 2013. Moc se mi líbí, jak upraveně nyní vypadají místa, která byla v minulosti dosti zanedbávána. Letos bude revitalizace parku pokračovat dalšími etapami, kdy opět bohužel dojde i na kácení. Stalo se totiž, že některé neposlušné stromy se odvážily přerůst velikána Karla Havlíčka Borovského, jehož socha bývala dominantou, z dálky dobře viditelnou. Jiným se kmeny vychýlily tak nebezpečně nad vodní hladinu rybníka, že jim již asi nebude pomoci. Bohužel, někdy je nevyhnutelné, aby to staré ustoupilo něčemu novému. (Přidávám i menší kolekci fotografií z popisovaných míst).

Havlíčkobrodský park nese název BUDOUCNOST. Věřme, že i díky chystanému oživení a omlazení parku se spolu s ním dočkáme šťastné budoucnosti ještě i my a ne až potomci našich potomků. Přijeďte k nám na Vysočinu za turistikou i poznáním. Přitom si můžete užívat pohodu při vycházkách a nechat působit na Vaše zdraví blahodárný vliv stromů a čistého ovzduší.

Co Vás čeká v příštích úvodnících tohoto týdne? Další perličky o Havlíčkově Brodě, výročí, kultura, špetka historie, osobnosti.

 

Zapojte se i vy do tématu týdne. Představte své město či obec. Napište, co je na vaší obci zajímavého, o čem se běžně ostatní lidé nedozvědí, popište, co se vám ve vašem městě nejvíce líbí, ale i to, co by se mělo zlepšit. Představte osobnosti, které ve vašem městě žily, anebo připravte rozhovor se zajímavým člověkem, který je spoluobyvatelem vašeho města či obce. Nejzajímavější příspěvek odměníme. (Své příspěvky vkládejte do rubriky "Můj příběh").
Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.