Vesmírný thriller či drama otroků? 
Oscarový boj vyvrcholí v pondělí

Vesmírný thriller či drama otroků?
Oscarový boj vyvrcholí v pondělí

28. 2. 2014

Americká filmová akademie v noci na pondělí opět rozdělí své výroční ceny Oscar za nejlepší počiny filmového průmyslu v uplynulém roce. Všeobecně se očekává, že letos půjde především o střet vesmírného thrilleru Gravitace s deseti nominacemi a otrokářského dramatu 12 let v řetězech, jež má naději na devět sošek. Do klání by mohl promluvit i retrosnímek Špinavý trik odehrávající se v 70. letech, který má deset nominací. Zároveň má ale i výrazný handicap. Jde o komedii, a ty to tradičně v souboji o prestižní titul nejlepšího filmu roku mají těžší.

Gravitace

Gravitace se pak sice podle názorů amerických médií, ale třeba i britského týdeníku The Economist vyznačuje uhrančivou režií Alfonsa Cuaróna a převratným využitím trojrozměrné technologie, ale je to sci-fi. A snímky s touto tematikou to u amerických akademiků mají ještě těžší než komedie. Oscara pro nejlepší film roku nevyhrály nikdy. "Star Wars prohrály s Annie Hallovou, E.T. - Mimozemšťan s Gándhím a v poslední době Avatar se Smrt čeká všude," napsal server americké televizní stanice Fox News. Cuarón ale podle převažujícího mínění získá jako "cenu útěchy" sošku za nejlepší režii.

12 let v řetězech

Největší šance na zisk ceněné sošky pro nejlepší film tak letos zřejmě má film 12 let v řetězech britského režiséra Stevea McQueena, který syrově líčí brutální realitu otroctví na americkém jihu v 19. století. "Jakožto první film, který se tak plně a bez uhýbání zaměřuje na skutečnou podobu otroctví, je snímek 12 let v řetězech natolik historicky důležitý, že nemůže nevyhrát. Kromě výjimečných hereckých výkonů nabízí i výjimečné filmařské umění, románovou připomínku dějin, které filmový svět často ignoroval," napsal The Economist.

Velkým překvapením by naopak byl úspěch dalších snímků nominovaných v kategorii nejlepší film. Naprázdno v ní zřejmě vyjdou film o pirátech v somálských vodách Kapitán Phillips, další drama Klub poslední naděje a road movie Nebraska, které shodně získaly po šesti nominacích. Nejcennější soška se neočekává ani u filmu z prostředí bezskrupulózních finančníků Vlk z Wall Street a futuristické romance Ona, které celkem mají po pěti nominacích. Ještě slabší vyhlídky pak má britský film Philomena, který je posledním z devíti snímků v kategorii pro nejlepší film.

Souboj mezi muži bude těsný

Těsno je letos v souboji o Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Ucházet se o něj budou Christian Bale (Špinavý trik), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street), Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech) a Matthew McConaughey (Klub poslední naděje). Mírným favoritem je přitom právě posledně jmenovaný, jehož ztvárnění texaského homofoba, který se po onemocnění AIDS spojí s homosexuály, aby se společně dostali k tehdy nedostupným lékům, je jen jednou z mnoha výrazných rolí tohoto herce donedávna známého spíše z romantických komedií z poslední doby.

Blanchettová, Bullocková nebo Streepová?

Mezi ženami se naopak v kategorii pro nejlepší ženský herecký výkon očekává triumf Cate Blanchettové za snímek Jasmíniny slzy od režiséra a scenáristy Woodyho Allena. Dalšími nominovanými jsou Amy Adamsová (Špinavý trik), Sandra Bullocková (Gravitace), Judi Denchová (Philomena) a Meryl Streepová (Blízko od sebe), která získala již 18. oscarovou nominaci.
Na nejlepší zahraniční film jsou nominovány italský snímek Velká nádhera, který již získal Zlatý globus, kambodžský Chybějící obraz o polpotovské krvavé diktatuře, dánské drama Hon a dvě love story - belgický film Přerušený kruh a palestinský Omar. Nominace se nedostala na vítěze loňské Zlaté palmy v Cannes, francouzský Život Adele.

Česká stopa

Český snímek Donšajni se mezi zahraniční filmy nominované na Oscara nedostal. Jedinou "tuzemskou" stopou letošních cen americké filmové akademie tak bude britský snímek o klavíristce Alici Herzové Sommerové, která pocházela z pražské židovské rodiny a přežila holokaust. Snímek britského režiséra Malcolma Clarkea The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život) byl nominován na Oscara v kategorii krátký dokumentární film. Somerová, která byla nejstarším žijícím člověkem, jenž přežil holocaust, zemřela letos 23. února.

Vítězové 86. ročníku Oscarů budou oznámeni při slavnostní ceremonii v sále Dolby Theatre, kterou bude podruhé uvádět herečka Ellen DeGeneresová. Předávání se letos koná o týden později než loni, aby se nekrylo s olympijskými hrami v Soči. Ceremoniál budou moci sledovat i diváci v Česku na placeném kanále HBO od pondělních 02:00.

film Oscar
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.