Začíná Matějská, ukažte
vnoučatům nové atrakce

Začíná Matějská, ukažte
vnoučatům nové atrakce

28. 2. 2014

Na pražském Výstavišti začíná v sobotu tradiční Matějská pouť. Návštěvníci si mohou vybírat ze 120 atrakcí. Jsou mezi nimi i tři desítky zařízení pro malé děti do deseti let, starší a odvážnější si užijí adrenalin na velkých technických zařízeních či na horské dráze. Chybět nebudou ani tradiční kousky, jako je lochneska, střelnice či ruské kolo.

„Loňský rok s chladným jarem přilákal na pouť jen 117 tisíc návštěvníků, což byla téměř pouhá polovina proti rekordnímu roku 2011, kdy přišlo 215 011 lidí,“ řekla Markéta Holatová ze společnosti Incheba, která dosud Výstaviště spravuje.

Tradice konání Matějské pouti je v archivech uvedena od roku 1595. Slavnou se stala proto, že byla první jarní poutí v Praze, oslavou svátku sv. Matěje, 24. února. Matějská pouť je rovněž první jarní poutí v Evropě. Dlouho se konala v Dejvicích, v 60. letech se přesunula na Výstaviště a zřejmě  by se tam měla vrátit i příští rok, kdy areál čekají velké změny.

Výstaviště má do konce letošního roku v pronájmu Incheba. V budoucnu by měla na Výstavišti pouze pořádat některé výstavy, již jej ale nebude spravovat. Na starosti ji od 1. ledna 2015 bude mít firma Rozvojové projekty Praha, jejímž stoprocentním vlastníkem je hlavní město. V současné době má hlavní město každý rok z pronájmu Výstaviště 20,8 milionu korun. Praha plánuje areál přestavět, na kolik přestavba vyjde a jak dlouho bude trvat, zatím není jasné.

Vstupné na Matějskou pouť je 25 korun o víkendu a deset korun od úterý do pátku, děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma. Ceny za vstup na jednotlivé atrakce se pohybují od 40 korun za dětský vláček do 200 korun za adrenalinová zařízení, na nichž i dospělí řvou hrůzou.

Matějská potrvá do 21. dubna. Počasí by mělo letos atrakcím přát.

pouť
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.