Dobrá zpráva: dlouhý
spánek prospívá hubnutí

Dobrá zpráva: dlouhý
spánek prospívá hubnutí

12. 7. 2014

Ideální pro zdraví člověka je podle většiny výzkumů osm až devět hodin spánku denně. Ovšem pokud má člověk sklony k obezitě, měl by si dopřát minimálně devět hodin spánku. Podle vědců z University of Washington ve Spojených státech totiž může dlouhý spánek potlačit i genetické dispozice k obezitě.

A na druhé straně velmi krátký spánek vede k pravému opaku, vyvolává obezitu i u lidí, kteří k ní genetické dispozice nemají.

Podle agentury Bloomberg sledovali vědci z Washingtonu vliv spánku na obezitu u identických dvojčat, která mají stejné geny. Díky tomu lze jednoznačně poznat, jaký vliv hraje právě dědičnost. Přitom pokud spí člověk méně než sedm hodin denně, pak mají geny vliv na obezitu více než sedmdesátiprocentní, zatímco při spánku devět a více hodin jen třicetiprocentní. Jinak řečeno, i osoba, která má dispozice k obezitě, může být štíhlá, spí-li dostatečně dlouho.

„Výsledky naznačují, že krátký spánek vede k silnějšímu prosazení genů na úkor prostředí, zatímco u dlouhého spánku je tomu naopak,“ tvrdí vědci z University of Washington.

Dlouhý spánek pozitivně ovlivňuje metabolismus glukózy, snižuje zánětlivost v těle a zvyšuje odolnost imunity. To vše hraje zásadní roli při udržování zdravé tělesné váhy a snižování obezity.

obezita spánek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.