Jaro a kultura na Vysočině

Jaro a kultura na Vysočině

5. 3. 2014

Popeleční středou končí Masopust (letos je to 5.3.) a nastává dlouhé období čtyřicetidenního půstu, tedy až do Velikonoc. Aby Vás netrápil hlad, tak si dovoluji Vám nabídnout aspoň trochu té duševní potravy.
Tady je můj pohled na některé zajímavé havlíčkobrodské akce:

- Krajská knihovna Vysočiny slaví letos 120 let od svého založení.
Během letošního roku, každý poslední pátek v měsíci pořádá slavnostní, tematicky laděný večer. V únoru to byl Večer s Bretaní, Kelty a havrany. K tomu si stylově přizvali kapelu BRAN (což v překladu znamená havran). Jejich písně jsou inspirovány bretaňskými lidovými motivy, tancem, zpěvy
o moři. Jejich koncert byl krásným zážitkem. Knihovníci nasadili masky havranů, přestrojené Keltky s úžasným grifem chystaly návštěvníkům dobroty i pití. S chutí jsem snědla nabídnutou výbornou palačinku. Dostalo se snad úplně na každého. A to ještě bylo na výběr buď sladké, či na slaný způsob, samozřejmě dle bretaňských receptur!

Atmosféra v knihovně byla přátelská. I během pozdního večera se mohly číst, půjčovat a vracet knihy, poslouchat, diskutovat - prostě hezky prožitý večer. Vzpomenete si, kde a kdy Vás naposledy obsluhovala keltská děva, a z ruky Vám zobal havran? Že ne? To nevadí! Já jsem také až do pátku nevěděla, že je to v dnešní době možné. Příští večery s knihovnou zas budou o něčem jiném. To se máme každý měsíc opravdu na co těšit!

- Výstava Zahrada 2014, ta letošní je od 25. 4. do 27. 4.
Tradiční jarní akce, která se pořádá pro potěchu všech milovníků květin. Nejde jen o výstavu, nýbrž i možnost zakoupení všeho potřebného pro pěstitele. Bývá spojena s doprovodným kulturním programem přímo v areálu Kulturního domu Ostrov, kde se koná. Posledních několik let pravidelně končívá velkým ohňostrojem. Překvapení? Možná ano, možná ne. Zamyslete se nad termínem.

Nemáte na tu dobu naplánováno již něco jiného?
Což takhle přijet na Párty i60 a mrknout na chvíli třeba i tam na tu výstavu? To ovšem jenom tehdy, kdyby snad na Párty první den hrozila nuda (a to věřím, že s Vámi se nestane). A když náhodou přijedete právě jen kvůli té výstavě Zahrada, tak se rozhodně také nudit nebudete.

- Festival Stamicovy slavnosti (letos bude probíhat od 8.4. do 23.5.)
Festival se pravidelně koná na počest Jana Václava Stamice (nar. r. 1717 v Německém Brodě). K hudbě ho přivedl jeho otec, který tehdy byl varhaníkem v místním kostele. Po studiích Stamic odešel z Čech, pak úspěšně působil v německém Mannheimu. Stal se velmi všestranným hudebníkem. Byl zakladatelem Mannheimské instrumentální školy a měl zásadní vliv na vývoj hudby v období raného klasicismu.

Tento festival je koncipován jako cyklus koncertů, ale i dalších uměleckých aktivit a událostí, jako jsou výstavy a besedy. V uplynulých ročnících se zde vystřídala řada renomovaných domácích i zahraničních umělců. Příležitost však dostávají i žáci a studenti uměleckých škol a také místní Smíšený pěvecký sbor Jasoň. Koncerty se většinou konají v pěkném prostředí Klášterního kostela svaté Rodiny, ale i na jiných místech.

V Havlíčkově Brodě probíhá celá řada dalších akcí. Vybrala jsem jich jen několik, kterých se ráda zúčastňuji a o nichž se domnívám, že by Vás mohly zaujmout. Velmi oblíbený bývá také Knižní veletrh. Jeho význam již dávno přerostl hranice regionu. Zasloužil by si mnohem více pozornosti. Protože se koná pravidelně až na podzim, tak si pro něj nechám více prostoru až v některém příspěvku v pozdější době.

Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%