Kterak Havlíčkův Brod k názvu přišel

Kterak Havlíčkův Brod k názvu přišel

8. 3. 2014

V historii se již vícekrát přihodilo, že určité město bylo z nějakých důvodů přejmenováno. Současný Havlíčkův Brod prošel hned několika proměnami názvů.

První jméno
Původní osada vznikla na počátku 13. století po obou březích řeky Sázavy, okolo mělkého místa, kudy se nechalo vodou přebrodit. Tak byl na světě jeho první název BROD. Osada se postupně zvětšovala a díky pánu Smilovi z Lichtenburka se rozrostla v město.

Druhé jméno
Smil (Světlík) byl jedním z nejbohatších českých pánů své doby. Tento muž byl zmiňován jako bohatý a štědrý. Proslul zdatností, slávou a bojovností, byl srdnatým rytířem. Kolovaly o něm prý neuvěřitelné a dosti pikantní historky. Zbohatl hlavně po objevení stříbra, které se nacházelo i na jeho pozemcích u Jihlavy a v okolí Brodu. Historické listiny uvádějí od roku 1256 nové jméno města - SMILŮV BROD. Když Smil zemřel, tak český král Přemysl Otakar II. odebral městu některá práva ve prospěch Jihlavy. Teď už víte, proč asi přetrvává rivalita obou měst - má historické kořeny!

Třetí jméno
Naleziště stříbra v té době přilákalo do těchto míst německé osadníky. Převaha přistěhovalců ve městě vedla k další změně názvu. Smilův Brod přestal existovat a roku 1308 se z něho stal NĚMECKÝ BROD. Tento název si uchoval přes dlouhých 6 století.

Čtvrté jméno
Po porážce Německa a ještě před úplným koncem druhé světové války a vysídlením Němců z Československa došlo k dalšímu přejmenování. Není divu, že české obyvatelstvo po všech válečných útrapách netoužilo po spojování svého města s čímkoliv německým. Přímo se nabízelo, aby bylo město přejmenováno dle bývalého slavného obyvatele, významného básníka, novináře a satirika Karla Havlíčka Borovského, který v dřívějším Německém Brodě v 19. století studoval a žil.
Tak se stalo a již 5. 5. 1945 došlo za velikého nadšení místních Čechů k poslednímu přejmenování. Od té doby tak město hrdě nese název HAVLÍČKŮV BROD.

Jméno si poopravil i Havlíček
Po té, co Havlíček již začal být významným básníkem, novinářem, satirikem i politikem, udělal se svou rodnou obcí Borová zajímavou výměnu. Podle místa svého narození si rozšířil jméno a příjmení ještě o Borovský. Začal se tedy psát Karel Havlíček Borovský. Na oplátku obec Borová začala z úcty a vděčnosti ke svému rodákovi pak užívat název Havlíčkova Borová.

Po slavném Havlíčkovi byla později nazvána i různá další místa. Tak přímo v centru města se nachází hlavní - Havlíčkovo náměstí. Z něho vychází vedle Havlíčkova domu - nyní Muzea KHB, úzká Havlíčkova ulička. Mimochodem tento krásný dům s kulatým arkýřem koupil otec Karla Havlíčka, aby si zde otevřel obchod a přistěhoval se do města s celou rodinou. Zde syn Karel začal studovat na gymnáziu.

Výčet názvů by mohl pokračovat: např. textilní továrna nesla jeho jméno, nyní funguje dále, ale pod jménem Pleas. Tiskárny rovněž KHB.

A jakou myslíte, že máme v Havlíčkově rodě značku piva? Věřím, že teď jste se zmýlili. Zdejší pivovar se totiž jmenuje REBEL! Prvoligový hokejový klub v H.Brodě se jmenuje HC REBEL.

Ale vždyť za rebela byl v Praze i mocipány ve Vídni právě tento Karel Havlíček považován. Jak a proč byl za trest poslán do vyhnanství i další zajímavosti z jeho činnosti a života se můžete dovědět v hezky upravené expozici Muzea v Havlíčkově Brodě.

Teď již místo dalších slov Vás zvu na prohlídku Havlíčkova náměstí aspoň prostřednictvím několika fotografií.

Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%