Haškova a moje Lipnice

Haškova a moje Lipnice

4. 3. 2014

Tato osada  vznikla na žulové skále 611m nad mořem jako podhradí mohutného gotického hradu r.1310. Hrad Lipnice je co do polohy, opevnění, rozlohy a výstavnosti nejzajímavějším hradem  na Čáslavsku. Osada byla povýšena na město  r.1370 císařem Karlem IV, který udělil městská práva a právo vařit pivo. V třicetileté válce byla Lipnice v úpadku. Od poloviny 17. století město vzrostlo a byl opraven kostel.Na lipnickém náměstí stojí kamenná socha svatého Jana Nepomuckého a socha Immaculaty, obě datované k roku 1700. Blízko náměstí stojí socha sv. Floriana - lidová práce z pol.19.století. V roce 1869 zasáhl Lipnici veliký požár a od té doby začal hrad chátrat.

Po druhé světové válce bylo dostavěno na úpatí vrchu "Pyramida" rekreační zařízení, později využívané jako dětská léčebna ortopedických vad. V současné době je objekt zrekonstruován pro potřeby Parlamentu ČR. Další rozvoj zaznamenalo městečko v druhé polovině 20. století s rozšířením těžby žuly v místních kamenolomech a zintenzivněním zemědělské výroby. Mnoho obyvatel ovšem muselo za prací dojíždět do Havlíčkova Brodu, Humpolce či  Světlé nad Sázavou. Od r.1988, přes značnou modernizaci zástavby, je Lipnice chráněna památkovým ochranným pásmem hradu.

Haškova Lipnice

Lipnice nad Sázavou je neoddělitelně spojena se jménem spisovatele Jaroslava Haška, autora světoznámého díla Osudy dobrého vojáka Švejka. V Lipnici prožil Hašek poslední léta svého života a zde je i na místním starém hřbitově pochován.

Haška přivedl na Lipnici r.1921 jeho přítel akademický malíř Jaroslav Panuška, který později žil a tvořil v blízkém Kochánově. Hašek si zakoupil v Lipnici domek, kde žil až do své smrti v roce 1923. Zde a v blízkém hostinci U České koruny (od léta 2002 znovu otevřen - majitelem je spisovatelův vnuk pan Richard Hašek) napsal převážnou část svého nejslavnějšího díla Osudy dobrého vojáka Švejka. Odsud také podnikal se svým dalším přítelem, spisovatelem Zdeňkem Matějem Kudějem, výlety do širokého okolí.

Sochy v lomech

Dalším důvodem, proč navštívit Lipnici, jsou lomy, ve kterých jsou vytesány díla sochaře Dvořáka. Ucho, Oči, Nos a Ústa. (Již jsem o nich psala zde). Pod městečkem, směrem k Dolnímu Městu, stojí další dílo p. Dvořáka, a to osmnáctitunový žulový geneticky upravený portrét Jaroslava Haška - Hlava XXII. Směrem ke Kejžlici a následně do Humpolce je krásný rybník "Kamenná trouba" a od Lipnice směrem na Bratroňov je známější rybník "Pelhřimák".

V neposlední řadě bych chtěla připomenout hluboké a krásné lesy plné tajemna a na podzim i hub. Pohledem z hradu lze spatřit kopec Melechov a všechny okolní obce i Havlíčkův Brod. V současné době má město Lipnice asi 650 stálých obyvatel a představuje pro okolní vesnice ale i samoty kulturní a obchodní centrum. Přímo na náměstí je umístěn obecní úřad.

Kultura v Lipnici

Během letních měsíců je možno navštívit pravidelné  kulturní události pořádané v přírodním amfiteátru pod hradem, anebo přímo na hradě. Jedná se například o hudební festivaly Rej noci svatojánské, Rocková Lipnice aTradiční festival humoru a satiry Haškova Lipnice. Svého času zde účinkovali špičkoví zpěváci, např. Waldemar Matuška, Eva Pilarová a úvodní slovo měl většinou pan dr. Pixa, známý z televize.

Dnešní turisté se mohou ubytovat v Hostinci U české koruny přímo na náměstí, dále je k dispozici rekreační areál p. Ježka, případně internát Středního odborného učiliště kamenického. Toto učiliště má téměř padesátiletou tradici a jako jediné v ČR vychovává chlapce v oboru kameník. Jejich závěrečná díla každoročně zdobí havlíčkobrodské náměstí.

 

Zapojte se i vy do tématu týdne. Představte své město či obec. Napište, co je na vaší obci zajímavého, o čem se běžně ostatní lidé nedozvědí, popište, co se vám ve vašem městě nejvíce líbí, ale i to, co by se mělo zlepšit. Představte osobnosti, které ve vašem městě žily, anebo připravte rozhovor se zajímavým člověkem, který je spoluobyvatelem vašeho města či obce. Nejzajímavější příspěvek odměníme. (Své příspěvky vkládejte do rubriky "Moje cestování").
Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.