Brigády pro seniory?
Najít tu pravou je těžké

Brigády pro seniory?
Najít tu pravou je těžké

7. 3. 2014

Pár tisícovek navíc by se hodilo, říká si čím dál více lidí, kteří jsou v penzi. Přivydělat si na cestování, na kulturu, nebo prostě jen tak k důchodu, který stěží pokryje náklady na bydlení a jídlo. Internet je plný nabídek, ale dobrat se k práci, která bude vhodná, je obtížné. Mnoho z nich je navíc jen prachsprostá snaha vylákat ze zájemců peníze.

Pozor na pyramidové požadavky

Jednou z častých nabídek uváděných jako práce vhodná pro lidi v penzi nebo pro maminky na mateřské dovolené, je plnění obálek. Firmy slibují, že nám domů pošlou hromadu obálek a propagačních letáků, my je budeme plnit, pak jí je pošleme zpět, přičemž odměna za naplnění jedné obálky je kolem čtyř korun. Skvělé, říká si mnoho lidí.

Tři pětašedesátileté kamarádky z Ostravy se proto řídily pokyny, které firmy na svých stránkách uvádějí. Jenže, jaké překvapení, když se zaregistrovaly jako zájemkyně, firma po nich chtěla předem uhradit šest set korun s tím, že jim pak pošle první materiály, smlouvy a vše potřebné. Prý je to vratná záloha, kterou se jistí, aby práci opravdu začaly odvádět. Peníze poslaly, jenže pak, když jim přišly ony papíry, zjistily, že jejich práce má spočívat v tom, že kromě plnění obálek mají lákat další zájemce ochotné zaplatit šest set korun. A jen když se jim to podaří, dostanou slíbenou odměnu za obálky. Šlo vlastně o systém pyramidové hry. Podobnou zkušenost udělala řada dalších lidí u jiných společností, jen s různými obměnami.

Jeden penzista dokonce dostal poštou místo obálek a letáků přímo materiály vyzývající další lidi, aby poslali dva tisíce jako registraci k tomu, že budou přijati do databáze uchazečů o práci. „To už hraničí s podvodem a já se bál, že do něj budu zapleten, aniž o tom vím,“ zlobí se dotyčný pán a po poradě s advokátem pohrozil firmě, že když mu původních šest set korun nevrátí, pošle podnět na policii. Peníze dostal, firma mu řekla, že prostě jen neporozuměl smlouvě.

Podobná zkušenost už mnoho lidí odradila od hledání práce. Je to marné, o starší lidi nikdo nestojí, brigády jsou jen pro mladé, slyšíme ze všech stran.

Osobní jednání se většinou vyplatí

Ale není tak zle. Jistá sedmdesátnice z Prahy dlouho pátrala po vhodné brigádě, až se jednou odvážila zajít zeptat do různých divadel. „Představovala jsem si něco jako uvaděčka, prodavačka lístků, brala bych i uklízení,“ vypráví čilá a zdravá dáma, která prostředí divadla miluje. „Měla jsem štěstí, v jednom právě přestala pracovat jedna paní, a tak mě vzali jako výpomoc do vrátnice. Udělala jsem si tam kontakty mezi lidmi od umění a teď vypomáhám v jedné galerii," říká.

Většina seniorů má podobné představy: Práce na pár hodin, ideálně jen dva, tři dny v týdnu. Mnohým navíc ani tak nejde o peníze, jako o to, být mezi lidmi, mít pocit užitečnosti, něco se dozvědět, zkrátka nesedět doma.

Internet je skvělá věc, ale při hledání brigády se velmi často vyplatí mít přátele, kterých se člověk může zeptat: Hele, nevíš o nějaké práci, kde bych si občas mohl přivydělat? Což ovšem neznamená, že elektronickou cestu hledání brigády máme zatratit, právě naopak.

Když se probereme výše zmíněnými nabídkami typu plnění obálek z domova, je dobré si najít vždy diskuse na dané téma. Obvykle se tam se svými zážitky svěřují lidé, kteří udělali špatnou zkušenost, tudíž mohou být dobrým varováním na které firmy a systém práce je třeba si dát pozor a ideální je se jim vyhnout.

Ale dají se najít i zajímavé nabídky. Výhodu mají lidé, kteří něco umí, tedy mají znalosti v konkrétním oboru – platí to, ať jde o absolventa školy či o penzistu. Nedávno byla například na internetu k nalezení nabídka na práci pro včelaře s dlouholetou praxí, ideálně penzistu. Zájem je o překladatele, velmi často z ruštiny a do ruštiny, protože mladší generace tento jazyk neovládá tak jako starší. Zkušená starší profesorka ruštiny nyní brigádu dozajista časem najde.

Zadávejte si i práci z domova

Některé weby s nabídkou brigád mají přímo sekci s nabídkami pro seniory, ovšem ta bývá velmi často prázdná, bez nabídek. Není třeba se tím nechat znechutit, vždyť proč se nechat škatulkovat jako zvláštní druh? Proč nehledat brigádu mezi tipy určenými pro mladší ročníky? Jeden penzista se takhle nedávno nechal najmout jako takzvaný tipař pro finanční skupinu, která nabízí pojištění. Bere provize za lidi, které přivede k agentům, a ti pak s nimi pojištění uzavřou. Řekli mu, že je úspěšnější než mladí lidi, protože těch už je v této branži moc a loví mezi svými vrstevníky. Ale o penzisty se finanční poradci či pojišťováci v podstatě nezajímají, tudíž dotyčný pán má velké pole působnosti. „Byli překvapeni, kolik lidí nad šedesát nyní sportuje a kolik mých vrstevníků nakonec o změnu pojištění mělo zájem, když se seznámili se všemi výhodami,“ vysvětluje.

Malý příklad. Když si do vyhledávače Google zadáme práce z domova pro penzisty (nebo pro seniory či pro důchodce) nevyjede nic moc. Když si zadáme jen práce z domova, je nabídek mnohem víc. A drtivá většina seniorů přece může dělat stejnou práci z domova jako třeba žena na mateřské, ne?

Takže, platí pět hlavních pravidel:
1. Hledání na internetu
je základ, ale nezapomínejme, že existuje reálný svět. Ptejme se kamarádů, v obchodech, na úřadech, prostě se ptejme, nic na tom není.
2. Nepátrejme jen v nabídkách přímo uvedených jako práce pro seniory.
3. Když jsme trefili na brigádu prostřednictvím internetu a týká se práce z domova, hledejte si reference a zkušenosti jiných.
4. Pokud se někde registrujeme, pozorně si pohlídejme, jestli se pouhou registrací nezavazujeme k něčemu, co nechceme, protože některé firmy takhle mohou vymámit souhlas s určitými poplatky či stornem či penále.
5. Prověřte si, kdo vlastně práci nabízí. Na internetu není problém si zjistit, zda firma vůbec existuje, případně se můžeme informovat na živnostenském či pracovním úřadě.

 

P.S.: Také na portále i60.cz můžete najít vhodné nabídky v sekci práce pro seniory.

práce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%