Lucas Cranach je vystaven
ve Šternberském paláci

Lucas Cranach je vystaven
ve Šternberském paláci

5. 3. 2014

Národní galerie představila nově zrestaurovaný oboustranný obraz „Žehnající Jezulátko, na druhé straně Kristus Trpitel (kolem roku 1520)“ od Lucase Cranacha staršího, jednoho z nejvýznamnějších německých renesančních umělců. Obraz byl teprve nedávno obnoven v dílnách NG a je vystaven od 4. března ve Šternberském paláci na Hradčanském náměstí v Praze v těsné blízkosti Dürerovy Růžencové slavnosti z roku 1506.

Ve sbírce Národní galerie se nachází soubor asi dvaceti deskových obrazů, které lze spojit s činností Lucase Cranacha staršího a jeho dílny. Většina těchto maleb je v galerii vystavena, některé jsou uloženy v depozitářích – to byl i případ oboustranně malované desky s žehnajícím Jezulátkem a Kristem Trpitelem. Deska zůstávala skryta lidským zrakům dlouhá desetiletí, neboť problematický stav neumožňoval její vystavení. Nebyla proto uvedena ani na velké výstavě Lucase Cranacha, která se uskutečnila v roce 2005 na Pražském hradě.

Následně Národní galerie ve spolupráci s ateliérem restaurování výtvarných děl Akademie výtvarných umění v Praze přistoupila k restaurování tohoto díla. Hned po dokončení náročné restaurátorské práce NG obraz spolu s dalšími sedmi díly Lucase Cranacha zapůjčila za mimořádných bezpečnostních opatření Ostravskému muzeu. Zde vzbudila výstava velkou senzaci a trhala návštěvnické rekordy. I z tohoto důvodu se Národní galerie rozhodla, že vzácnou oboustranně malovanou desku představí rovněž pražskému publiku.

Přízeň publika si získává i samotná osobnost Lucase Cranach staršího – ve své době byl totiž mimořádně úspěšný. Vedl velkou malířskou dílnu, podnikal a udržoval i čilé společenské styky, například s hlavním exponentem německé reformace Martinem Lutherem. Ani to mu však nezabránily v tom, aby pracoval i pro největšího odpůrce Lutherova učení, Albrechta Braniborského.

Národní galerie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.