Objevitel Cimrmana,
hudebník Karel Velebný

Objevitel Cimrmana,
hudebník Karel Velebný

6. 3. 2014

Jazzový hudebník Karel Velebný byl nejen nadaným multiinstrumentalistou - hrál na tenorsaxofon, altsaxofon, vibrafon, klavír, fender piano, bicí a perkuse, basklarinet a barytonsaxofon, ale také všestranným umělcem. Skládal hudbu, hrál divadlo, psal a v neposlední řadě stál u zrodu fenoménu jménem Jára Cimrman. Velebný, který byl též respektovaným pedagogem a organizátorem jazzového dění, zemřel před 25 lety, 7. března 1989.

Pražský rodák Velebný (narozen 17. března 1931) se od sedmi let učil hře na klavír, od patnácti na altsaxofon. Po maturitě na gymnáziu absolvoval ve hře na bicí na pražské konzervatoři.

Jako hudebník vystupoval především se skupinou S+HQ, ale i s celou řadou dalších těles. Rozsáhlá byla jeho činnost skladatelská, skládal jazzovou hudbu jak pro vlastní soubory, tak pro ostatní české orchestry i například k americkým animovaným filmům.

Spolu se Zdeňkem Svěrákem a Jiřím Šebánkem stál u zrodu mystifikace jménem Jára Cimrman. Z jejich rozhlasové nealkoholické vinárny U pavouka se 23. prosince 1966 posluchači dozvěděli o doposud neznámém českém velikánovi. Jako doktor Evžen Hedvábný, který ve zdi své chalupy v Jizerských horách nalezl kovanou truhlu, se Velebný stal objevitelem Cimrmanova odkazu. Karel Velebný spoluzakládal divadlo Járy Cimrmana a později vystupoval s odštěpenou částí - Salónem Cimrman.

Cimrman
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.