Kat českého národa
Reinhard Heydrich

Kat českého národa
Reinhard Heydrich

7. 3. 2014

Kat českého národa a spoluautor největší genocidy 20. století - holokaustu. To byl vysoký nacistický důstojník Reinhard Heydrich, druhý nejvyšší představitel SS (obergruppenführer SS), generál policie, šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti (RSHA) a Bezpečnostní služby (SD), ale také v letech 1941-42 zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava. Tento chladnokrevný nacista, který zemřel v červnu 1942 po atentátu provedeným československým odbojem, se narodil před 110 lety, 7. března 1904.

Heydrich pocházel ze sasko-anhaltského Halle nad Sálou z rodiny operního pěvce, jehož matkou byla paradoxně Židovka. Vychováván však byl v duchu německého nacionalismu a v osmnácti letech se stal kadetem námořnictva. V roce 1931 vstoupil do NSDAP a SS a jeho raketová kariéra odstartovala. V červenci 1932 se stal šéfem bezpečnostní služby SS, později šéfem bavorské policie, v roce 1936 šéfem bezpečnostní policie a v roce 1939 šéfem Hlavního úřadu říšské bezpečnosti.

Již od roku 1937 organizovali Heydrichovi lidé bojůvky v sudetoněmeckém pohraničí Československa, čímž v říjnu 1938 napomohli k rozbití republiky. Po zahájení druhé světové války učinil Heydrich ze svého úřadu centrum státního teroru a zřídil takzvané operační skupiny (Einsatzgruppen), které od června 1941 v okupovaných územích s pomocí místních milicí vyvraždily asi 1,2 milionu Židů a statisíce sovětských občanů. V červenci 1941 byl Heydrich pověřen praktickým provedením "konečného řešení židovské otázky".

Do Protektorátu přijel na základě pověření Adolfa Hitlera 27. září 1941 s hlavním cílem zlomit odboj a odpor českého lidu. Na shromáždění nacistických funkcionářů několik dnů poté vůdcův oblíbenec řekl: "Českomoravský prostor se nesmí nikdy ponechat v takovém stavu, který by umožňoval Čechům tvrdit, že je to jejich prostor. Někdy nezbude nic jiného, než Čechy poněmčit a převychovat, nebo postavit nakonec ke zdi."

nacismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...