Moje malé krásné Konice

Moje malé krásné Konice

7. 3. 2014

Moje město, kde jsem vyrůstala u třech rybníků a kterým bych vás chtěla provést, nemá tolik památek jako velká města, o kterých píšete, ale přesto ho mám ráda. Každá ulička, každé zákoutí, les, škola jsou pro mě plné vzpomínek.

Konice, dříve  jedno z pěti měst prostějovského okresu - leží v severním cípu Drahanské vrchoviny na dvou protilehlých svazích údolí říčky Jesenky. První písemná zpráva o Konici se váže k datu 1. září 1200. Tehdy tu, pravděpodobně na místě dnešního zámku, stála tvrz, mající za úkol chránit obchodní cesty vedoucí přes Moravu do Čech. Když pak bylo založeno městečko, stala se tvrz sídlem majitelů panství. Název města se odvozuje od stájí, které sloužily k odpočinku koní při cestách do Čech.

Nejznámější památkou ve městě je barokní zámek, který prošel v nedávné době zásadní rekonstrukcí. V jeho interiéru je možné zhlédnout expozici lidových řemesel, pořádají se zde také různá kulturní vystoupení. V zámku sídlí městské kulturní středisko a jediné informační centrum na Konicku. V okolí se nachází kašna a naproti vchodu stojí socha sv. Floriána z roku 1740 – obojí dílo olomouckého sochaře Zehnera.

Další významnou památkou je chrám Narození Panny Marie. Jde o farní kostel založený (asi) roku  1506 a přestavěný v letech 1699–1709. V interiéru se nacházejí zachovalé náhrobky a erby rytířů ze Šibenic.

S městem je spjato jméno významného rodáka Ferdinanda Karafiáta, spisovatele a lékaře, který je pohřben na místním hřbitově, Zeno Dostála, který je autorem fejetonů, povídek a několika novel inspirovaných znameními zvěrokruhu. Svou opožděnou filmovou prvotinu Král kolonád (1990) o primáriovi lázeňského orchestru, který opustí svou židovskou manželku, natočil podle vlastní novely Lev. Na sklonku života byl předsedou Židovské obce v Praze. Další rodák z nedalekých Haček je Antonín Žváček, král moravských polek. Každý rok v Konici probíhá velmi oblíbený Žváčkův festival.

Okolí Konice láká k nenáročným procházkám, např. k rybníkům pod Konicí, na Skalky, na Střelnici, do Zaloučí, na Březský vrch a dalších míst. V letním období poskytují okolní lesy množství hub, malin a ostružin. Jediné koupaliště je v nedaleké obci Stražisko, vzdálené 6 km. V zimě bývá v provozu lyžařský vlek v Kladkách (asi 8 km od Konice), zvlněný terén je v zimě hojně využíván běžkaři. Konice je východiskem pro pěší turistiku i pro cykloturistiku (kolo lze přepravit do Konice vlakem). V okolí Konice najdete i vhodné ubytování.

Málokteré evropské město velikosti Konice se může honosit jednadvacetiletou tradicí pravidelných předplatitelských koncertů, zahrnující vystoupení interpretačních špiček tuzemských i zahraničních.

V okolních dědinách kolem Konice můžete navštívit spoustu zajímavých míst:
Čechy pod Kosířem - je zde muzeum kočárů a hasičské muzeum
Hačky - zrekonstruovaný větrný mlýn
Horní Štěpánov - nad obcí vrch Durana se zbytky středověkého hradiště ze 13.století
Hvozd - historická stavba vodního mlýna
Jesenec - barokní komplex s budovou zámku a farním kostelem
Kladky - „mlýn na Bělé“ ze 16. století
Lipová - v okolí Malé Hradisko, nejstarší keltské oppidum na území ČR
Suchdol - areál kostela Navštívení panny Marie s mariánskou zahradou a studánkou, v okolí obce starobylý větrný mlýn. Můžete se  také projít naučnou stezkou, která začíná v Nectavském údolí u zastávky Šubířov.

V přírodním parku se nachází několik maloplošných chráněných území:

Na Kozénku - travnaté návrší se suchomilnou vegetací a sasankou lesní
U nádrže - lokalita rašelinního charakteru s chráněnými mokřadními rostlinami a živočichů
Rudka - smíšený les na vápencovém bradle s chráněnými bylinnými druhy
Skalky - skalnaté návrší s původním lesním porostem
Průchodnice - vápencový krasový skalní útvar uprostřed bukového porostu, louky a pastviny s vzácnými a chráněnými druhy rostlin a živočichů
Taramka - zbytky původní květnaté bučiny Konické vrchoviny s teplomilnějšími druhy.  Navštívit můžete také hrad Bouzov nebo krasové jeskyně Javoříčko.

 

Zapojte se i vy do tématu týdne. Představte své město či obec. Napište, co je na vaší obci zajímavého, o čem se běžně ostatní lidé nedozvědí, popište, co se vám ve vašem městě nejvíce líbí, ale i to, co by se mělo zlepšit. Představte osobnosti, které ve vašem městě žily, anebo připravte rozhovor se zajímavým člověkem, který je spoluobyvatelem vašeho města či obce. Nejzajímavější příspěvek odměníme. (Své příspěvky vkládejte do rubriky "Moje cestování").

 

Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.