Dagmar Bláhová: život
v Čechách i v Austrálii

Dagmar Bláhová: život
v Čechách i v Austrálii

9. 3. 2014

Diváci ji znají například z filmů Věry Chytilové Hra o jablko, Kalamita a Pasti, pasti, pastičky nebo ze snímku Vladimíra Drhy Muka obraznosti či z komedie Chyťte doktora. Milovníci divadla ji zase pamatují zejména jako členku brněnského divadla Husa na provázku, kde byla v angažmá v 70. letech. Na jeho scéně uplatnila svůj komický talent i pohybové nadání.

Dagmar Bláhová, která patří k výrazným divadelním a filmovým herečkám, slaví v sobotu pětašedesáti let.

Vystudovaná loutkoherečka, žila od roku 1980 téměř dvě desetiletí jako emigrantka v Austrálii, kde se kromě herectví věnovala i režii a dramaturgicky upravovala a překládala českou literaturu. Za roli emigrantky Anny v televizním filmu Vykořenění lidé (1984) obdržela australskou cenu filmové kritiky jako nejlepší herečka roku. Velkou popularitu jí přinesla i role Marie Ramsayové v nekonečném seriálu Sousedé (1985), ve kterém hrála asi ve 150 epizodách.

Do své rodné země se Bláhová vracela na etapy, od roku 1998 žije trvale v Praze. Je na volné noze, hostuje s několika divadelními hrami ve vlastní produkci (například Monology vagíny), objevila se ve filmu (Zoufalci či Nebe, peklo... zem) nebo v televizi (seriál Velmi křehké vztahy). Věnuje se i pedagogické práci, překladům a je také autorkou knih pro děti, například Pohádek z klokaní kapsy.

Bláhová je dvakrát rozvedená, má dceru Maiu a syna Olivera.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...