Rozvody zvyšují u žen
riziko chudoby ve stáří

Rozvody zvyšují u žen
riziko chudoby ve stáří

8. 3. 2014

Méně sňatků, více rozvodů a rostoucí průměrná délka života zvyšují u žen riziko chudoby ve stáří. Až takto chmurné závěry vyplývají z aktuální demografické studie pojišťovny Allianz, podle které si v Česku musí 2,9 procenta žen nad 65 let vystačit s příjmem pod hranicí chudoby.

Jednou z příčin této tíživé životní situace je pro některé z nich i rozvod. Ten má obzvlášť na ženy ve vyšším věku výrazně negativní finanční dopad. Přestože tradiční žerty o 'zlatokopkách', které od soudu odcházejí obohacené o majetek bývalého partnera, nikoho nepřekvapí, ve skutečnosti má rozvod pro mnohé ženy drtivé finanční následky.

"Rozsah problémů, které si ženy od rozvodu odnášejí, se značně liší v závislosti na jejich generační skupině, a závisí například na tom, kolik si toho ženy za život stihly naspořit," uvedla manažerka správy penzí Allianz penzijní společnosti Zdeňka Vostrovská. Důchody jsou totiž většinou u žen nižší než u mužů. Doplácejí na to, že kvůli pracovní prodlevě v době rodičovské dovolené vydělávají méně a často kvůli péči o rodinu pracují na zkrácený úvazek. Penze se jim potom vypočítává z nižšího základu a je tedy zpravidla nižší než u mužů.

Těžká ztráta partnera

Statistika nehovoří ve prospěch blahobytu českých žen. V roce 1970 se v Československu konalo více než devět svateb na tisíc obyvatel, čtyřicet let poté toto číslo spadlo na méně než pět. Za stejné období se přitom ještě zvýšila rozvodovost. Z průměrných 2,2 rozvodu na tisíc obyvatel v roce 1970 jich v roce 2010 přibylo na celé tři. Průměrná česká žena dnes před oltář předstoupí v 27 letech a za necelých 15 let poté se v 41 letech rozvádí. Spoléhat se na to, že se partneři ve stáří navzájem finančně podpoří, tedy představuje značné riziko.

Ze zjištění studie Allianz vyplývá, že nejvíce trpí po rozvodu ženy, které byly zvyklé žít v tradiční domácnosti zcela závislé na finančním příjmu muže. Ženy v těchto svazcích často žijí dlouhá léta bez vlastního příjmu a značnou část svého produktivního věku tráví výhradně péčí o domácnost.

Situace v jednotlivých zemích vyspělého světa se ale značně liší, mimo jiné v závislosti na sociálním systému daného státu. Obecně platí, že dnešní padesátnice a šedesátnice jsou na tom, co se financí týká, podstatně lépe než jejich předchůdkyně. V produktivních letech obvykle pracují, a na důchod si tak přispívají či střádají samy. Problémy však hrozí třeba ženám, které náhle ovdoví.

rozvod
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.