Jak si letos zažádat o důchod

Jak si letos zažádat o důchod

15. 3. 2014

Lidé, kteří v letošním roce dosáhnou důchodového věku a získají potřebnou dobu pojištění alespoň 30 let, mohou podat žádost o starobní důchod. Důchodového věku dosahují v roce 2014 muži narození v květnu 1951 až únoru 1952 a například ženy narozené v květnu až prosinci 1954, které vychovaly dvě děti či ženy narozené v květnu až prosinci 1955, které vychovaly tři či čtyři děti.

Rozhodnutí, zda odejít do starobního důchodu, záleží na každém jedinci. Jedná se o jeho právo volby a nikoliv povinnost. Loni bylo podáno více než 101 000 žádostí o starobní důchod. Průměrná doba vyřízení žádosti o starobní důchod činila 31 dnů.

Kdy a kde se žádost podává?

Nejdříve čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání starobního důchodu sepisuje osobně budoucí penzista žádost o důchod, a to na okresní (v Praze Pražské, v Brně Městské) správě sociálního zabezpečení (OSSZ) příslušné podle místa jeho trvalého pobytu. Za občany, kteří vzhledem ke své zdravotní situaci nejsou schopni sami podávat žádost o důchod, mohou s jejich souhlasem a na základě potvrzení lékaře o zdravotním stavu podat tuto žádost jejich rodinní příslušníci.

Jaké doklady vzít s sebou?

Při podávání žádosti o starobní důchod se předkládá zejména:
* občanský průkaz, u cizinců pas či povolení k pobytu
* doklady o studiu, popřípadě učení (i nedokončeném)
* muži předkládají doklady o výkonu vojenské služby
* doklady prokazující výchovu dětí nebo péči o děti (rodné listy dětí nebo výpisy z matriky narození, případně rozhodnutí o době a rozsahu péče)
* doklady o dobách pojištění nebo náhradních dobách, které nejsou uvedeny v informativním osobním listu důchodového pojištění

Jak zjistit nutnou dobu pojištění?

Lidé snadno pomocí takzvané věkové kalkulačky zjistí, jaký je jejich důchodový věk, kdy ho dosáhnou a jakou musí získat dobu pojištění. Tato praktická kalkulačka je dostupná na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí: www.mpsv.cz/cs/2435. Stačí do ní doplnit datum narození, údaj, zda jde o muže či ženu, a u žen také počet vychovaných dětí. Kalkulačka spočítá rovněž i datum, od kterého je nejdříve možné požádat o předčasný starobní důchod.

Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) je možné požádat o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. Tento list obsahuje přehled dob důchodového pojištění, popřípadě náhradních dob pojištění, a od roku 1986 i přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob. ČSSZ jej zasílá do 90 dnů od doručení žádosti. Ta musí obsahovat rodné číslo žadatele, jméno a příjmení (rodné příjmení) i adresu. Tiskopis žádosti, který je možno k tomuto účelu použít, je k dispozici na webových stránkách ČSSZ. Žádost se zasílá buď písemně na adresu ČSSZ, odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5, nebo elektronicky prostřednictvím e-podatelny (podepsaná zaručeným elektronickým podpisem), nebo datové schránky.

Co je důležité ještě vědět?

Důchod se vyplácí v hotovosti prostřednictvím České pošty. Tato služba je zpoplatněná: za každou splátku důchodu zaplatí klient 21 Kč. Další možností je výplata důchodu bezhotovostním převodem na bankovní účet. Formu výplaty si při podání žádosti o důchod volí sám žadatel.

Pokud občan požaduje důchod vyplácet na účet u peněžního ústavu, předkládá k žádosti o důchod vyplněný a bankou potvrzený tiskopis „Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet – majitel účtu“ nebo „Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky)“.

Tyto tiskopisy jsou k dispozici na webových stránkách ČSSZ a na OSSZ.

ČSSZ rozhoduje o přiznání důchodu ve lhůtě do 90 dnů od podání žádosti. Délka vyřízení závisí na tom, zda jsou v evidenci ČSSZ všechny podklady. Je-li nárok na důchod prokázán, poskytuje ČSSZ žadateli před vydáním rozhodnutí o důchodu zálohu. Pokud klient nesouhlasí s rozhodnutím o přiznání důchodu, může podat písemné námitky do 30 dnů ode dne oznámení rozhodnutí.

Je důležité podat žádost o důchod tak, aby budoucí penzista co nejlépe zúročil své odvody. V praxi se může jednat o situace, kdy do získání dalšího roku pojištění chybí několik dnů. V tomto případě se vyplatí počkat a bude mu zhodnocen i další rok pojištění.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.