Geniální bouřlivák
Charles Bukowski

Geniální bouřlivák
Charles Bukowski

9. 3. 2014

Třebaže dvě třetiny života prožil na okraji společnosti, měl v době své smrti majetek v hodnotě téměř milion dolarů. Před dvaceti lety, 9. března 1994, zemřel na leukémii nekonvenční a originální americký spisovatel a básník Charles Bukowski. K  nejznámějším dílům tohoto autora, který se navzdory šílenému životnímu stylu dožil 73 let, patří Všechny řitě světa i ta má, Faktótum či Hollywood.

Plodný literát se proslavil zejména úsporným stylem plným vášně, senzuality a humoru. Byl vynášen, ale i zatracován. Kritika ho označovala za apologeta lidské spodiny a jeho dílo za "prosycené alkoholem, drogami a sexem". Uznání se dočkal až na sklonku života. "Hank", jak Bukowskému říkali jeho přátelé, se podle svých slov cítil inspirován k tvorbě zejména ve stavu opilosti, neboť "nepsal proto, aby spasil lidstvo, ale aby zachránil sám sebe". Konzumovat alkohol začal už v 11 letech.

Protagonistou řady Bukowského děl je Henry Chinaski, který žije ve špinavých podnájmech, potlouká se po zaplivaných barech a střídá zaměstnání i ženy jak na běžícím pásu. V dobách nejtěžších si autor přivydělával psaním povídek pro erotický časopis Hustler. Mnohdy však zašel tak daleko, že mu i tamní otrlí redaktoři jeho "porno" odmítli.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.