Obec jménem Světec

Obec jménem Světec

9. 3. 2014

Do této vesničky jsem se přistěhovala z nedalekého městečka ve svých 25 letech. Obec se nachází mezi Teplicemi a Bílinou v severních Čechách.

Dějepisci se shodují, že se středověká historie s počátkem osidlování Světce mohla rozvíjet kolem roku 1200. Zakladatelka světeckého kláštera paní Vratislava založila konvent řádu řeholních kanovnic Svatého hrobu (jediný v českých zemích). V období vlády českého krále Jana Lucemburského klášter prožíval léta svobodného rozvoje. Bohužel klášter s obcí vzkvétaly jen do období husitských bouří a jeptišky hledaly útulek v okolních hradech a tvrzích. Po doznění husitských válek se stala převorkou kláštera Dorota z Doupova.

Za zmínku stojí klášterní kostel sv. Jakuba Většího , který prošel několikerými úpravami, od pozdně románské stavby, poté gotiky, v roce 1731 byl zbarokizován.

Další významnou stavbou je světecký zámek vystavěný v letech 1708-1710 v raně barokním slohu, v přízemí je obecní úřad s oddávací síní a stálá expozice Vojtěcha Preissiga.

Vojtěch Preissig - grafik a malíř se narodil ve Světci 1873 a zemřel v roce 1944 v koncentračním táboře Dachau. Fara ve Světci byla postavena kolem roku 1730, proběhla rozsáhlá rekonstrukce v letech 2005-2007, v současné době je zde umístěna Galerie Vojtěcha Preissiga.

I když se jednalo původně o zemědělský kraj na úpatí Českého středohoří, obec i její osady doplatily na povrchovou důlní činnost. Hory hlušiny oddělily Světec od Bílinska převýšenou výsypkou, ztratil se pohled na přírodní útvary – kopec Chlum a horu Bořeň. Opuštěné oprámy již naštěstí zmizely a krajina se pomalu vrací do kultivované podoby.

Světec měl původně dvě školy, v současnosti nemá žádnou , původní německé obyvatelstvo bylo odsunuto a v české škole neustále ubývalo žáčků i obyvatel. Škola byla zrušena i v souvislosti s výstavbou nové školy v sousední obci.

V současnosti přece jen ožívá spolkový život, fungují dobrovolní hasiči, knihovna, TJ Sokol, Klub seniorů. Převážná většina obyvatel sídlí v rodinných domcích se zahrádkami a vzhled obce i okolí se mění opravdu k lepšímu.

Jsme kraj protikladů, z jedné strany elektrárna, povrchové lomy, z druhé co by kamenem dohodil krásné Středohoří a za humny zrekultivovaná krajina, která bohužel již nikdy nebude originál, několik vesnic a údolí, to vše muselo ustoupit těžbě uhlí.

A nakonec můj oblíbený citát mořeplavece Thora Heyerdahla:

Nemůžeme utéci od sebe samých,
nemáme se kam vrátit,
nemáme jinou možnost, než pomáhat jeden druhému,
stavět životaschopnou civilizaci
v harmonii s tím životním prostředím, které nám ještě zbývá...

 

Zapojte se i vy do tématu týdne. Představte své město či obec. Napište, co je na vaší obci zajímavého, o čem se běžně ostatní lidé nedozvědí, popište, co se vám ve vašem městě nejvíce líbí, ale i to, co by se mělo zlepšit. Představte osobnosti, které ve vašem městě žily, anebo připravte rozhovor se zajímavým člověkem, který je spoluobyvatelem vašeho města či obce. Nejzajímavější příspěvek odměníme. (Své příspěvky vkládejte do rubriky "Moje cestování").
Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.