Pavol Hammel odehraje
v dubnu turné v Česku

Pavol Hammel odehraje
v dubnu turné v Česku

11. 3. 2014

Slovenský písničkář Pavol Hammel, jedna z ikon československé hudební scény 80. let, odstartuje 9. dubna v pražské Malostranské besedě své české turné, v němž odehraje čtyři koncerty. Akce s názvem Best of tour nabídne písně z jeho padesátileté kariéry dále 10. dubna v brněnském Metru, 11. dubna v Šumperku a 12. dubna v ostravském Parníku.

"Na turné ho budou doprovázet kytarista Juraj Burian, klávesista Vítek Pospíšil a členové pražské nu-jazzové formace Alvik: Petr Tichý na kontrabas a Michal Pajdiak s perkusemi," uvedla za pořadatele Lucie Čunderliková.

Vedle turné představí Hammelovy poetické písně na pomezí folku a rocku s texty Borise Filana a Kamila Peteraje koncertní 2LP a 2CD, které v různých variacích vydal před nedávnem k autorovým pětašedesátinám bratislavský Pavian Records. Na nahrávce se jako hosté objevili Radim Hladík, Martin Hanzel, Michaela Horká, Andrea Zimányiová a chrámový sbor z Pezinku Ad Una Corda.

"Už se moc těším na přátele v Čechách a na Moravě. Vždyť Medulienka, Šesť starcov nebo Nočná galéria jsou doma v České republice stejně jako na Slovensku. A jsem si jistý, že Smutná ranná električka funguje dodnes dodnes v Praze, Brně i v Ostravě," řekl Hammel.

Hammel má na kontě přes 30 alb. První z nich Zvonky zvoňte se zásadní formací československého bigbítu Prúdy vydal v roce 1969. V průběhu následujících let natočil řadu dalších desek a písní a minimálně Učitelka tanca, Medulienka nebo Balada o smutnom Jánovi doslova zlidověly. Kapelou Prúdy prošla spousta muzikantů, například Fedor Frešo, František Griglák a Laco Lučenič. Dokonce se říká, že v Prúdech hrál snad každý, kdo na Slovensku něco v hudbě znamenal. Nejvýraznější postavou byl vedle Hammela skladatel a klávesový mág Marian Varga.

Hammel dokázal složit, zahrát a zazpívat jak folkově komorní alba, tak rockové monumentální desky. Vystupuje po klubech stejně jako na velkých akcích, například v roce 2004 se zúčastnil se skupinou Prúdy Open Air Music festivalu v Trutnově. Před dvěma lety Varga, Hammel a Hladík v doprovodu skupiny Collegium Musicum v zaplněném pražském Divadle Archa přehráli repertoár z legendární desky československého bigbítu Zelená pošta.

zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...