Změna je život
Ilustrační foto: ingimage.com

Změna je život

22. 7. 2016

Změna je život - nakolik je „okřídlené“ toto rčení, natolik je kontroverzní. Jsou lidé, kteří se při pomyšlení na jakoukoliv změnu otřepou hrůzou, a jsou druzí, kteří berou změnu jako výzvu a šanci zažít něco nového, dosáhnout něčeho vyššího, obohatit sebe i druhé…

Není náhodou, že jsem nedávno, při čekání na kamarádku v oblíbené kavárně zasazené do knihkupectví v Brně, natrefila na knihu od pana Zdeňka Červenky Změna je život. Vřele doporučuji zvláště těm, kteří si myslí, že na zásadní změny v životě jsou již staří. A vy, kteří milujete víno a krásné vyprávění o víně;  pro vás je to „povinná četba“. Budete všichni mile překvapeni.

Patřím k lidem, kteří mají ke změnám v životě pozitivní vztah. Nedávno se mi podařila přímo radikální změna. Dovolím si svůj příběh propojit se zmíněnou knihou.

Jednoho krásného dne jsem ucítila, že už mne moje práce tolik nenaplňuje. Ještě větší zklamání bylo, když jsem zjistila, že venkovní příčiny mé nespokojenosti nezmění ani mé již osvědčené prostředky. Pracovala jsem pro velkou společnost v systému, který se neustále „vylepšoval“… Sepsala jsem si ve svém zralém věku pětapadesáti let, co všechno už jsem se na různých pozicích a v různě zaměřených společnostech naučila a co se chci v nejbližší době ještě naučit. K mému rozhodnutí přispělo i přání mé kamarádky udělat si, jen tak, pro případ nouze, rekvalifikační kurz. Když jsem jí sdělila, že jí budu dělat společnost, byla překvapena.

Během třech měsíců víkendového „studia“ se moje nová cesta začala rychle nořit z mlhy a k cestě se sbíhala spousta již prošlapaných steziček. Uvědomila jsem si, že ne jen tak náhodou chodím už pár let coby dobrovolník do penzionu pro seniory, že můj vztah ke starším lidem byl aktivní od mého mládí, že mám pro lidi starší generace dostatek trpělivosti a že vlastně vše se vším souvisí.  V tom jsem uviděla naprosto jasně můj cíl. Díky Bohu nemívám daleko od myšlenky ke slovům a činům. Myšlenka stát se pečovatelkou vyústila, díky vzoru v jedné dámě přes devadesát pocházející z Jižní Moravy, v konkrétní vyslovené přání. Stanu se laskavou a nepostradatelnou společnicí pro dámu úctyhodného věku, chytrou, zkušenou, povídavou, milou a žijící v Německu, neboť třešničkou na dortu bude cizí jazyk. Činem byla smlouva s agenturou, která mi dala 24 hodin na rozhodnutí a 4 dny do odjezdu.

Troufám si říct, ve vší skromnosti a bez nadsázky: stala jsem se příkladem radikální změny v životě ženy 55plus. Odjela jsem do sousední země na první tři měsíce nic netušic, koho potkám, kde žije, jak žije a hlavně jak si porozumíme. Tušila jsem, že němčina ze školy a z kurzu nebude dostačující v běžné komunikaci. Ale pevně jsem věřila vysněné představě, že dáma bude milá, trpělivá a vděčná, že má vedle sebe člověka učenlivého a laskavého. K porozumění došlo na samém začátku hlavně srdcem a postupně i jazykem.

Ocitla jsem se na maličké vesnici Bavorska. Já, děvče z velkoměsta, jsem začala každý den obdivovat krásu přírody, každodenní práci sedláků a žít naprosto jiný život s velmi inteligentní dámou přes devadesát. Až tolik mne její bystrá hlava nepřekvapila, neboť jsem již devadesátileté dámy, které mají mnohem víc než všech pět pohromadě, poznala. Mojí motivací byla a stále je němčina, ale získala jsem mnohem víc. Co? O tom je mnoho článků na mém Blogu AktivniZivot.

A jaká to musí být ZMĚNA pro seniora? O tom se asi hned tak někomu ani nezdá. Zvyklá se pohybovat pro svém domě sama, sama si jídlo nakoupit- jak jinak než autem (nejbližší obchod je 5 km), připravit, sama jíst, uklidit, udržovat dům se vším co k němu patří: topení, zabezpečení, zahrada…Až jednoho dne to bez pomoci nejde!  „Ale kdo přijde? S kým tu budu 24 hodin žit? „Bát se v tomto věku? Co má přijít, nechť přijde. Je to oboustranná sázka do loterie. Ale já? Já mohu kdykoliv říct nashledanou.  Neřekla jsem to! Byla jsem první pečovatelka z České republiky a hned to klaplo. Ke spokojenosti všech zúčastněných /vzdálená rodina, sousedé, přátelé- všem se ulevilo/ . 

Aktivní život se seniory je pro mne obrovsky obohacující a motivující. Získala jsem mnoho informací, co se mám ještě naučit. Ale i na druhé straně čemu se vyhnout.  

A zpátky ke knize pana Červenky Změna je život. Je to kniha především o velké změně v seniorském věku, o Francii, o vinicích, o přátelství, ale také o tom jak se ve Francii příkladně chovají k seniorům. Velmi inspirativní. Rozloučím se citací ze záložky knihy: "Často až v podzimu života přicházíme na to, jak mohlo vypadat jeho jaro a léto….“

A pokud máte zájem o další příběh ze života v cizí zemi: http://aktivnizivot.blogspot.de/

 

 

Z archivu - náš portál obsahuje přes 5 000 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%