První nositel Nobelovy ceny
za medicínu vymýtil záškrt

První nositel Nobelovy ceny
za medicínu vymýtil záškrt

15. 3. 2014

Záškrt byl po staletí obávanou nemocí, na niž umíraly tisíce dětí. Smrtelnou přestal být díky bakteriologovi Emilovi von Behringovi, který se narodil přesně před 160 lety - 15. března 1854.

Tento německý lékař, považovaný za jednoho ze zakladatelů imunologie, totiž objevil proti záškrtu sérum, jež působilo jako lék po propuknutí nemoci i jako ochranný prostředek. Za objevy na poli imunologie byla Behringovi v roce 1901 jako prvnímu v historii udělena Nobelova cena za lékařství a fyziologii.

Behring se narodil v německé obci Hansdorf (dnes polské Lawice). Vystudoval medicínu na akademii vojenského lékařství v Berlíně a poté vyučoval na lékařské fakultě univerzity v německém Marburgu, kde byl později jmenován profesorem hygieny a kde působil po zbytek života. Na svůj největší objev přišel během studia imunity zvířat proti záškrtu a tetanu.

Záškrt se u nás jako na celém světě vyskytoval ve velkých epidemiích. V roce 1946 bylo zavedeno povinné očkování a onemocnění téměř vymizelo.

Emil von Behring zemřel 31. března 1917 v Marburgu, dva týdny po svých třiašedesátých narozeninách.

vědci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...