Národní povstání: to když
se Češi postavili nacistům

Národní povstání: to když
se Češi postavili nacistům

5. 5. 2012

U pamětní desky na Staroměstské radnici se konal jeden z prvních pietních aktů k uctění památky obětí Pražského povstání. 67. výročí vzdoru proti nacistům, kdy se Pražané postavili mnohonásobné německé přesile, si připomněla řada politiků. Ale o ně nejde. Mnohem důležitější je hrdinství aktérů tohoto celonárodně významného protestu.

České národní povstání proti německé okupaci v květnu 1945 patří mezi nejvýznamnější akce domácího protinacistického odboje v okupovaném Československu. Vypuklo živelně jako výraz spontánního odporu našeho národa proti okupantům i kolaborantům a jako reakce na rozklad okupačního mocenského aparátu a rychlý vítězný postup spojeneckých vojsk – angloamerických ze západu a sovětských z východu.

První máj to odstartoval

Vše začalo první květnový den roku 1945 místními povstáními a nepokoji v několika moravských a českých městech (Přerov, Nymburk), 3. května se rozšířilo do severovýchodních Čech (Železný Brod, Semily, Jilemnice), 4. května na Kladensko a 5. května vyvrcholilo nejtěžším Pražským povstáním.

Těžištěm odporu byly tvrdé boje v Praze, které začaly bitvou o budovu rozhlasu a vyvrcholily v následujících dnech obranou 1600 barikád v pražských ulicích, jíž se účastnily desetitisíce Pražanů (největší střetnutí na Trojském mostě, v Krči, na Pankráci a na Smíchově). Boj s přesilou nacistických vojsk byl však ztěžován nedostatkem zbraní.

Hrozilo úplné zničení Prahy

7. května podnikli nacisté útok na Prahu a na několika místech se dostali až do středu města, přičemž se dopustili zločinů na civilním obyvatelstvu. Hrozba úplného zničení Prahy těžkou německou technikou přiměla představitele tehdejší České národní rady k jednání s německým velením. Jenže pod tlakem pražských povstalců byla odpoledne 8. května uzavřena dohoda o kapitulaci německých vojsk v Praze a jejich nerušeném průchodu na západ, kde očekávala snadnější kapitulaci než u sovětů.

Domluva ovšem nebyla německou stranou dodržována. Boje tedy pokračovaly až do rána 9. května, kdy Rusové po dohodě s Američany dokonali osvobození Prahy. Během následujících dvou dnů pak bylo dovršeno osvobození celé země.

Do bojů v Praze se zapojilo na 30 tisíc lidí, přes 1600 jich zahynulo. Květnové povstání českého lidu bylo vyvrcholením protifašistického odboje českého národa a významným mezníkem národní a demokratické revoluce.

historie nacismus válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.