Daimler, autor prvního
čtyřkolového automobilu

Daimler, autor prvního
čtyřkolového automobilu

17. 3. 2014

Jedním z průkopníků automobilismu, a zřejmě i autorem prvního automobilu, byl německý průmyslník a technik Gottlieb Daimler, který se narodil přesně před 180 lety – 17. března 1834. Tento vynálezce rychloběžného benzínového motoru se o prvenství v sestrojení automobilu dělí s Carlem Friedriechem Benzem. Každopádně je ale Daimler s Wilhelmem Maybachem autorem prvního motocyklu a prvního motorového člunu. 

Stěžejním vynálezem v dějinách automobilismu se stal v roce 1876 čtyřtaktní spalovací motor, u jehož autora Nikolause Augusta Otty pracovali tehdy i Daimler s Maybachem. Ti se záhy osamostatnili a v srpnu 1885 si podali patent na "člověkem řiditelný automobil se spalovacím motorem". Stroj ale vypadal spíše jako motocykl (první na světě) se dvěma postranními kolečky a řidič seděl na krytu kompaktního spalovacího motoru. V témže roce sestrojili Daimler s Maybachem i první motorový člun.

V červenci 1886 představil veřejnosti Carl Friedrich Benz benzínovou tříkolku, která bývá považována za první automobil. Týž rok ale vyjel z dílny Daimler-Maybach benzínový automobil, který byl sice "jen" motorizovaným kočárem, ale oproti Benzově stroji měl čtyři kola – takže byl prvním čtyřkolovým vozidlem na světě poháněným benzinovým motorem.

vynálezci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%