Jiří Klem je mistrem
dabingu i menších rolí

Jiří Klem je mistrem
dabingu i menších rolí

18. 3. 2014

Na svém kontě má řadu úspěšných divadelních rolí a neztratil se ani ve filmu. Sice hraje spíše menší role, ale vždy dokáže zaujmout. Jeho výrazný hlas se také pravidelně uplatňuje v dabingu a nezanedbatelná byla i jeho pedagogická práce. Jiří Klem slaví 18. března sedmdesátiny.

Rodák z Liberce začal hrát ochotnické divadlo již na střední škole. V roce absolvoval DAMU u profesora Miloše Nedbala a ve druhé polovině 60. let byl členem legendárního Divadla Za branou Otomara Krejči. Poté na více než dvacet let zakotvil v tehdejším Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (pozdější Labyrint a nyní Švandovo divadlo). V letech 1998 až 2002 působil v Divadle Komedie a od roku 2002 hraje v Divadle ABC. Na jevištích vyrostl díky svému urostlému zjevu a zvučnému hlasu v představitele mužných typů světového i domácího repertoáru.

Už od dob studií se pravidelně objevuje i ve filmu a v televizi a na svém kontě má desítky rolí (Osud jménem Kamila, Noc nevěsty, Sokolovo, Osvobození Prahy, Putování Jana Amose, Malý Pitaval z velkého města, Hraběnky). Jednalo se spíše o menší a vedlejší role, výjimkou byla televizní adaptace hry Kráska a zvíře z roku 1971, kde si zahrál hlavní roli prince.

Kromě divadla, filmu a televize se Jiří Klem díky svému hlasu výrazně prosadil také v dabingu, v letech 1975-1990 vyučoval herectví na DAMU.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...