Jaro je tu. Přiletěla první vlaštovka

Jaro je tu. Přiletěla první vlaštovka

18. 3. 2014

Ornitologové zaznamenali v pondělí v Opavě přílet vlaštovky obecné, která je symbolem jara. Jde o první vlaštovku letos pozorovanou v Česku, kam dorazila o pět dní dříve než v loňském roce. Hlavní vlna příletu těchto ptáků se ale stejně jako každý rok očekává v první polovině dubna, řekl dnes ČTK Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické.

"V některých letech jsme měli i mnohem dřívější záznamy příletu vlaštovky. Jejich přílet s tím aktuálním počasím vždycky souvisí jenom trošku, protože tah ptáků je primárně načasován délkou slunečního dne a je vlastně hodně pevně zakořeněn a zakódován," řekl Vermouzek.

Vlaštovka: Symbol příchodu jara

Každopádně je přílet vlaštovek už po staletí chápan jako symbol příchodu jara. Jejich počet v Česku ale klesá. "Vlaštovky určitě patří mezi druhy, které u nás ubývají, i když jejich úbytek není úplně dramatický. Jsou druhy, které jsou na tom mnohem hůř," uvedl Vermouzek. Podle něj úbytek populace souvisí se změnou způsobu hospodaření a omezování malochovů na venkově. "Dříve býval u každého venkovského stavení nějaký chlívek nebo stáj. Vlaštovky, které hnízdí uvnitř budov, tak nemají vhodná místa k budování hnízd. Především ale mají mnohem méně potravy, protože právě venkovní chov zvířat domácích sebou nesl velké množství létajícího hmyzu, který je hlavní potravou těchto ptáků," řekl Vermouzek.

Milion vlaštovek v Česku

Podle odhadů v Česku každoročně pobývá kolem milionu dospělých jedinců vlaštovky obecné. Ve chvíli, kdy vyvedou mláďata, se tento počet ještě navyšuje. Hlavním obdobím odletu je první polovina září, opozdilci se objevují až do konce října.

Vlaštovky jsou drobní pěvci, kteří hnízdí ve většině případů v blízkosti člověka. Jsou rozšířené po celé Evropě, nalézt je lze také v Africe, Asii, či Americe. Z kuliček bláta slepují miskovité hnízdo, které obvykle staví uvnitř hospodářských budov, v průjezdech a chodbách domů. Samice snáší tři až šest vajec.

S vlaštovkou je podle Vermouzka spojena také řada zajímavostí. "Lidé odedávna věří, že vlaštovky nosí štěstí. Staří Slované vlaštovku považovali za posmrtné zosobnění lidské duše. Naopak staří Římané je však považovali za posly špatných zpráv, a německý reformátor Martin Luther dokonce za ptáky přinášející zlo," připomněl Vermouzek.

Vlaštovky ale nejsou prvními stěhovavými ptáky, kteří už letos přiletěli. Ornitologové už zaznamenali například skřivany, čejky, drozdy, rehky a budníčky. Objevili se už i první čápi bílí.

ptactvo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%