Vinohrady uvedou frašku
s Preissem v hlavní roli

Vinohrady uvedou frašku
s Preissem v hlavní roli

19. 3. 2014

Viktoriánskou frašku Soudce v nesnázích, jejímž autorem je Arthur Wing Pinero, připravuje pražské Divadlo na Vinohradech. V překladu Jiřího Joska, režii Tomáše Töpfera a s Viktorem Preissem v titulní roli má premiéru 21. března. Autorem výpravy byl Jan Dušek, hudbu složil Ondřej Brousek.

V dalších rolích se objeví například Kateřina Brožová, Marek Holý, Tereza Bebarová, Václav Svoboda, Petr Rychlý, Otakar Brousek ml., Jaroslav Satoranský, Ivana Uhlířová, Lucie Polišenská a Oldřich Vlach.

Už v roce 1890 okouzlil Prahu ze scény Národního divadla soudce Posket, hlavní postava hry, v inscenaci tehdy čerstvé londýnské komediální novinky. V divadelní metropoli nad Temží se tato komedie objevuje pravidelně, v Praze po 125 letech převzal roli od tehdejší hvězdy souboru činohry Národního divadla Františka Kolára právě Preiss.

Lidumilný soudce, který ve své domácnosti zaměstnává delikventy po odpykání trestu, které sám odsoudil, se ve zralém věku ožení s půvabnou vdovou. Ta svou přitažlivost zvýší tím, že si upře pár let, čímž ze svého dospívajícího syna učiní chlapce. Posket se s ním snaží sblížit, což ho přivádí na šikmou plochu, například do nevěstince. Tam narazí na starého přítele prvního manžela své ženy, na nápadníka své švagrové a všechno se zamotá.

"O veselohrách Shawova současníka Arthura Winga Pinera se s uznáním píše jako o dobře namíchaném koktejlu feydeauovského situačního humoru a wildeovské konverzační komiky. Diváci Divadla na Vinohradech, kde jsou oba tito autoři v repertoáru, mohou sami posoudit, zda je to pravda," podotkl dramaturg Jan Vedral.

Arthur Wing Pinero se narodil v roce 1855 v Londýně. Byl jeden z těch, kteří položili zejména svou tvorbou v 90. letech 19. století základy moderní britské dramatiky. Jeho otec byl advokát a od raného věku připravoval syna na to, že převezme jeho praxi. V tom má kořeny Pinerova znalost prostředí, kterou osvědčil v komedii Soudce v nesnázích. Jako devatenáctiletý zběhl k divadlu a několik let se živil jako herec - tuto zkušenost využil i k psaní.

Autorsky debutoval v roce 1877 a po prvních úspěších a výdělcích rezignoval na herectví a stal se profesionálním divadelním autorem. Za svůj život napsal 44 her. Po objevu filmu jako média a součásti zábavního průmyslu se mu také věnoval - 19 jeho her bylo zfilmováno. Zemřel v roce 1934.

divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.