Evropským stromem roku
je prastarý jilm z Bulharska

Evropským stromem roku
je prastarý jilm z Bulharska

19. 3. 2014

Evropským stromem roku se pro letošek stal jilm z bulharského Slivenu. Strom s odhadovaným stářím 1100 let je symbolem města. Dub z Višňové na Liberecku, který byl českým kandidátem na ocenění, skončil na pátém místě.

„Starý jilm je hlavním symbolem města Sliven a zároveň prastarým, němým svědkem jeho bouřlivé a hrdinské minulosti,“ uvedl o bulharském vítězi portál treeoftheyear.org. Dodal, že strom je součástí městského znaku a dnes si pod ním většina místních domlouvá schůzky.

Vítězný jilm získal 77 526 hlasů. Pro druhé místo vybrali hlasující planou hrušeň v Gödöllő nedaleko Budapešti a na třetí pozici skončil 400letý dub ze severopolského Bendominu.

Českému dubu, který v anketě získal 8211 hlasů, místní říkají "ochránce". Jméno si vysloužil během katastrofální povodně v roce 2010, kdy stál v cestě mase naplavenin.

„Mnoho hrázděných domů v jeho blízkosti vděčí dubu za to, že ještě stojí, protože ne všechny domy měly takové štěstí. Strom zachránil život také manželskému páru se psem, který přežil na střeše jednoho z domů,“ uvádí portál o 150letém dubu z Višňové. Ten se stal loňským stromem roku v České republice.

stromy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.