Piccard s Jonesem obletěli
jako první Zemi v balonu

Piccard s Jonesem obletěli
jako první Zemi v balonu

20. 3. 2014

Švýcarská rodina Piccardů má dobrodružství v krvi. V roce 1931 se fyzik Auguste se svým asistentem stali prvním lidmi, co se ocitli ve stratosféře, kam doletěli v balonu. Jeho syn Jacques, světoznámý oceánolog a ekolog, pro změnu společně s jedním Američanem uskutečnil v batyskafu rekordní sestup pod hladinu moře. A Piccard nejmladší, Bertrand, se pod vlivem svého dědečka vydal opět vzhůru. Před 15 lety, 21. března 1999, tento psychiatr společně s Britem Brianem Jonesem jako první vzduchoplavci na světě obletěli v balonu zeměkouli bez mezipřistání.

Legendární oblet zeměkoule v balonu Piccard odstartoval společně s bývalým pilotem britského královského letectva Jonesem 1. března 1999 ve švýcarském Châteuax d'Oex. Jejich 55 metrů vysoký balon Breitling Orbiter III uletěl téměř 47 tisíc kilometrů, délka samotného obletu zeměkoule byla 40 814 kilometrů. Let slavně skončil přeletem přes cílovou linii, devátý stupeň západní délky, nad Mauritánií. Původně chtěli skončit u egyptských pyramid v Gíze, avšak nepříznivé větry je odvály jižněji přes 480 kilometrů jihozápadně od Káhiry. V poušti, kde přistáli 21. března, pak čekali osm hodin na záchranu. Posádka překonala i rekord v délce trvání letu a mnoho dalších rekordů.

Piccardova touha po neobyčejných skutcích se tím ale neukojila. V listopadu 2007 představil společně s Andrém Borschbergem model letadla na solární pohon - Solar Impulse, se kterým loni přeletěli Spojené státy. Přelet Ameriky byl testem před plánovaným obletem celé Země v roce 2015.

Rekord Piccarda s Jonesem překonal až americký milionář a dobrodruh Steve Fossett, který se v roce 2002 stal prvním vzduchoplavcem, který v balonu zeměkouli obletěl sólově. O čtyři roky později Fossett překonal i dálkový rekord, byl to ale jeho poslední slavný čin. V září 2007 zahynul po pádu svého letounu v pohoří Sierra Nevada nedaleko hranic Kalifornie a Nevady.

rekordy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.