Bez helmy na kolo
raději nenasedejte

Bez helmy na kolo
raději nenasedejte

21. 3. 2014

Helma může cyklistovi při srážce s autem nebo při pádu zachránit život, připomínají před sezonou policisté. Bez ní bývají následky střetu velmi vážné, někdy i smrtelné. Cyklistická sezona teprve začíná, ale lidí na kolech je na silnicích díky hezkému počasí čím dál více.

Ačkoliv zákon ukládá nosit helmu cyklistům do 18 let, policie ji doporučuje každému. Apelují na to i záchranáři. "Jízda bez helmy je hazard se životem. Člověk se nemusí ani srazit s autem, ale stačí pád z kola, který může skončit špatně," uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Podle ní může mít fatální následky i banální havárie. "Jeden pacient se vyhýbal zajíci a spadl z kola tak nešťastně, že se vážně zranil. Naopak helma může i při vážných nehodách hodně pomoct a zamezit vážnému zranění hlavy," poznamenala Zuchová.

Cyklisté by neměli zapomínat ani na funkčnost světel a reflexní prvky, když jedou v šeru nebo ve tmě. "Pokud řidič motorového vozidla uvidí cyklistu na větší vzdálenost, má možnost reagovat. Jestliže se mu ale ve tmě mihne před autem neosvětlený cyklista, nedokáže střetu zabránit," řekla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Do povinné výbavy patří přední bílá a zadní červená odrazka a na pedálech i paprscích kol musí být odrazky oranžové. Za snížené viditelnosti musí být kolo vybavené světlometem svítícím bílým světlem vepředu a červeným světlem vzadu. "Důležité je mít také funkční brzdy," uzavřela Haraštová.

cyklistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.