Seriál Rodinná pouta slaví
výročí. Ubohost či zábava?

Seriál Rodinná pouta slaví
výročí. Ubohost či zábava?

23. 3. 2014

Je to jen zoufalý brak, kvůli němuž nestojí zapínat televizi, anebo fajn parťák, který pravidelně poskytuje nenáročnou oddychovou zábavu? Ano, řeč je o nekonečných seriálech typu Velmi křehké vztahy či Rodinná pouta. Názory se dramaticky liší a diváckou společnost také dramaticky rozdělují.

Zatímco takzvaní intelektuálové by o tento typ „kultury“ ani nezavadili, takzvaní konzumenti již netrpělivě vyčkávají na nový díl. A takzvaní workoholici vůbec netuší, o čem je řeč, protože své počítače vypínají až po půlnoci a televizi prakticky nemají čas sledovat.

Statisíce dílů a zápletek

Tak jako tak – první český nekonečný seriál s názvem Rodinná pouta začala televize Prima vysílat před deseti lety: 23. března 2004. Od ledna 2007 jej kvůli soudním sporům kolem produkování jeho třetí řady přenášela pod názvem Velmi křehké vztahy. Vysílání rodinné ságy, v níž měli diváci nacházet podle záměru tvůrců lásku, napětí i humor, skončilo v prosinci 2009.

Natočeno bylo celkem neuvěřitelných 540 dílů. Seriálem prošla velká plejáda herců, kteří se tak i díky němu dostali do širšího diváckého povědomí. Byli mezi nimi například Alice Bendová, Sandra Pogodová, Jan Révai nebo Dana Morávková. Ta však později přestoupila do seriálu konkurenční televize Nova Ordinace v růžové zahradě.

„Do hodnocení se opravdu nechci pouštět, protože by to bylo subjektivní. Vůbec ale nerozumím hospodským hádkám, zda je to dobře či špatně. Buďto se na to chcete dívat, anebo si prostě program přepnete, případně televizi nepustíte, případně si ji vůbec nekoupíte,“ míní psycholog Jiří Čermák. „Je to svobodné rozhodnutí každého z nás. A buďme rádi, že jej máme.“

Většině se to líbí, tak co?

Scénáristé, režiséři i herci těchto nekonečných projektů hovoří prakticky unisono: Je to jen prostě řemeslo, a dokud zůstane dobrá sledovanost, půjdeme do toho. Nepopírají ani, že je to pro ně dobrá příležitost, jak výrazně zvednout své, jindy hodně nejisté, příjmy. Nekonečné seriály nás tedy budou pravděpodobně provázet i nadále.

Ale zpět k průkopníkům. Rodinná pouta byla označována za vlajkovou loď Primy. Šlo o první původní seriál uváděný v hlavním večerním čase na české komerční celoplošné stanici. Do té doby byly původní seriály letitou doménou Československé a posléze České televize. V témže roce pak své seriály nabídla Nova, která na podzim 2004 začala vysílat Pojišťovnu štěstí a adaptaci původně španělského seriálu Redakce.

Název seriálu musela Prima několikrát změnit kvůli sporům se společnostmi, které se podílely na tvorbě nových řad. Určitou dobu měl seriálový příběh také název Pravidelná dávka emocí. V polovině roku 2008 televize začala seriál propagovat pod zkratkou VKV.

Takže, zanechme pravidelnou dávku emocí na pohovce. Máme přece X možností, jak strávit večer: se seriálem, s dobrým filmem, knížkou, anebo venku v divadle, kině na koncertě či s přáteli ve slušné restauraci.

 

Napište nám, co si myslíte o nekonečných seriálech v éteru našich televizí

seriál
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...