Na ruské MiGy jsme dobře
připraveni, věří si čeští letci

Na ruské MiGy jsme dobře
připraveni, věří si čeští letci

23. 3. 2014

Vynikající české letectvo, které se vyznamenalo především v britských barvách ve druhé světové válce, je i dnes připraveno pomoci v případném konfliktu na Ukrajině.

Pokud bude požádána, poskytne Česká republika svá vojenská letadla k ochraně nebe nad státy blízkými Ukrajině. Hovoří se například o hlídání vzdušného prostoru pobaltských republik či Rumunska, které s Ukrajinou přímo sousedí.

Hrůzu z ruské rozpínavosti má především sousední Polsko, jehož vztahy s Ruskem jsou dlouhodobě na bodu mrazu. Na žádost Varšavy již USA poslaly stíhačky F-16 na jednu z polských leteckých základen. Pokud bude Česko požádáno, je připraveno vyslat k ochraně nebe nad některou z partnerských zemí i své nadzvukové JAS-39 Gripen, s nimiž na cvičení NATO čeští letci vždy výrazně zabodovali. Dokázali při bojové simulaci vymazat svojí obratností z nebe i mnohem výkonnější stroje, jimiž disponují armády Velké Británie, Francie či Spojených států.

„Ano, jedná se třeba o hranici Rumunska s Ukrajinou,“ potvrdil ministr obrany Martin Stropnický možnost zapojení českých leteckých sil při ochraně spojeneckých pozic. Čeští vojenští stíhači jsou podle ministra nepochybně připraveni. „Pokud budeme požádáni, jsme schopni tuto kapacitu dodat,“ upřesnil Stropnický. O české stíhače je na západě zájem – především kvůli skvělé pověsti.

Podle posledních informací představitelé ministerstva obrany jednají o společném cvičení s USA a Polskem. „Resort ministerstva obrany ke společným aktivitám účasti USA, Polska a České republiky vede jednání na pracovní úrovni. Případné zapojení armády České republiky je podmíněno rozhodnutím vlády,“ dodala ředitelka odboru komunikace ministerstva obrany Mira Třebická.

Čeští piloti se již v minulosti úspěšně zapojili do ochrany vzdušného prostoru nad Pobaltím. Nebe nad Estonskem, Litvou a Lotyšskem hlídali piloti gripenů opakovaně. Jejich výsledky byly skvělé – včasnými starty odradily například choutky ruských strategických bombardérů narušit vzdušný prostor Pobaltí. Rusové po dálkovém zaměření českými stroji raději otočili zpět nad své území.

letadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...