Konečně přestat kouřit
a nepřibrat na váze

Konečně přestat kouřit
a nepřibrat na váze

24. 3. 2014

Lidé, kteří chtějí konečně přestat kouřit a nenabrat přitom zbytečná kila, případně i zhubnout, mají nyní šanci to dokázat za přispění grantu ministerstva zdravotnictví. Desetitýdenní kurz začíná 1. dubna, v ceně je permanentka na deset cvičení podle vlastního výběru. Pokud dobrovolník skutečně s kouřením skončí, dostane kurzovné 1200 korun zpět.

„Kouření a obezita jsou dva problémy, které dnes řeší velká část populace. Oba jsou v podstatě problém se závislostí, ať už na cigaretách nebo na jídle," říká za organizátory Iva Málková ze sdružení STOB (STop OBezitě).

Obavy kuřáků, že bez cigarety přiberou, jsou podle ní oprávněné. Kouření díky nikotinu zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž se prodlužuje pocit sytosti, takže lidé jedí méně. Nikotin také povzbuzuje nervový systém, a tak zvyšuje výdej energie o pět až deset procent, což může činit u některých kuřáků až 800 kilojoulů denně. Zrychluje i činnost střev, a pomáhá tedy proti zácpě. Navíc navozuje libé pocity.

„Když kuřák přestane kouřit, tak nejenže by neměl nahrazovat cigaretu jídlem navíc, ale měl by se více hýbat, nebo o trochu méně jíst. A to je problém, protože mezi abstinenční příznaky zanechání kouření patří vedle nervozity a podrážděnosti také zvýšená chuť k jídlu,“ upozorňuje Málková.

Kurzy jsou skupinové, každá lekce zahrnuje teorii, nácvik a diskusi. Mezi lektory jsou odborníci na zdravé hubnutí i na odvykání kouření. Nasměrují účastníky ke zdravému životnímu stylu. Lekce jsou interaktivní, aby si každý účastník spojil teorii s vlastním příběhem a našel pro sebe nejvhodnější řešení.

kouření
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%