Mistr volného verše,
poeta Otokar Březina

Mistr volného verše,
poeta Otokar Březina

25. 3. 2014

Jeho volný verš se stal vzorem nejen pro jeho současníky, ale svou nosností, hudebností a plností i pro moderní českou poezii dvacátých a třicátých let 20. století. Básník Otokar Březina, nejvýznamnější představitel českého symbolismu, zemřel v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku přesně před 85 lety – 25. března 1929.

Významný český básník, jenž byl vícekrát navržen na Nobelovu cenu za literaturu, se narodil 13. září 1868 v Počátkách na Pelhřimovsku jako Václav Ignác Jebavý. V Telči vystudoval reálku a poté působil jako učitel mimo jiné v Nové Říši na Jihlavsku. Tam také v letech 1895-1901 vznikla jeho nejzávažnější díla – básnické sbírky Tajemné dálky, Svítání na Západě, Větry od pólů, Stavitelé chrámu a Ruce.

Samotářský básník, jenž nacházel inspiraci ve filozofii a také u francouzských mystiků, psal i eseje a prózu. Poslední léta života strávil v Jaroměřicích, kde je také pochován. Sousoší Tvůrce a jeho sestra Bolest pro Březinův náhrobek vytvořil básníkův přítel, sochař František Bílek.

básníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.