Diana Rossová: čím větší
úspěch, tím více skandálů

Diana Rossová: čím větší
úspěch, tím více skandálů

25. 3. 2014

Patří k nejúspěšnějším zpěvačkám všech dob, jejích 150 alb se od roku 1963 pravidelně umísťuje na předních místech hitparád. Konkurovat jí mohou snad jen Beatles a Elvis Presley. Soulová královna Diana Rossová, která se stala jakousi předlohou plastických operací svého obdivovatele Michaela Jacksona, slaví ve středu 26. března sedmdesáté narozeniny.

Vyrůstala v prostředí detroitských činžáků. Již na gymnáziu založila studentské dívčí kvarteto The Primettes a stala se jeho vůdčí sólistkou. V šestnácti ji objevil Berry Gordy, skladatel, muzikant a prezident tehdy nejslavnější černošské gramofonové firmy Motown. Diana ho zaujala, poslal ji sice, aby si nejprve dodělala maturitu, ale zaměstnal ji jako sekretářku. „Pořád jsem mu musela utírat prach na jeho stole. Byl úzkostlivě čistotný,“ vzpomínala zpěvačka.

Kevin Costner a Jackson

Po příchodu do Motownu se dívky přejmenovaly na The Supremes a stalo se z nich trio. Už během působení ve skupině se Dianino jméno dostalo do hlasovacích žebříčků čtenářských anket mezi sólové zpěvačky a brzy byly i jejich desky označovány jako Diana Ross and The Supremes. V roce 1970 debutovala samostatným recitálem v Los Angeles a byly vydány její první sólové nahrávky.

Pak už stoupala jen vzhůru. Natočila několik filmů, z nichž nejznámější je Billie zpívá blues, životopisný snímek o Billie Holidayové, za nějž byla nominována na Oscara. Naopak si odmítla zahrát po boku Kevina Costnera ve filmu Osobní strážce. „Nikdy toho nepřestanu litovat, protože díky tomu, že jsem vyklidila pole, se tenhle film nakonec stal veleúspěšným filmovým debutem Whitney Houstonové. Uklidňuje mě ale, že se stal zklamáním pro podle mého názoru přeceňovanou Madonnu, které Kevin Costner hlavní ženskou roli po svém boku naštěstí nesvěřil,“ vyznala se trochu hořce zpěvačka. Mediálně často propíraný vztah s Michaelem Jacksonem se zrodil, když Diana upozornila Gordyho na skupinu Jackson 5, v níž Michael působil, a zaštítila jejich debutové album svým jménem.
Obdiv tehdy mladičkého Jacksona k Dianě zašel později tak daleko, že při plastických operacích jeho obličeje chirurgové údajně pracovali podle Dianiných fotek. Oba pěvci si společně zahráli i ve filmové verzi muzikálu Čaroděj.

Démon jménem alkohol

Příběh Rossové a jejích The Supremes inspiroval vznik muzikálu a pozdějšího filmu Dreamgirls (2006). Přestože zpěvačka byla za svoji kariéru několikrát jmenována na hudební ceny Grammy, první trofej, cenu za celoživotní přínos hudebnímu průmyslu, obdržela až v roce 2011.

Pestrý je i zpěvaččin soukromý život. Diana Rossová se dvakrát vdala a rozvedla a na svém kontě má i nespočet milostných románků. Z toho, který se rozhořel mezi ní a jejím objevitelem Gordym, se narodila dcera Rhonda – sňatek však spolu neuzavřeli. Snubní prstýnek jí směl navléknout až rockový manažer židovského původu Bob Silberstein, s nímž má dcery Tracee a Chudney. Podruhé se Diana vdala za norského, pohádkově bohatého rejdaře Arneho Naesseho. Vášnivému horolezci a pokořiteli Mount Everestu porodila syny Rosse Arneho a Evana Olafa. Pár se rozvedl na přelomu milénia a Arne v roce 2004 zahynul v jihoafrických horách. Už v roce 2005 zpěvačka potvrdila svůj vztah s hollywoodským hercem Jonem Voightem.

V nedávné minulosti k sobě přitahovala pozornost spíše řadou skandálů než svými uměleckými aktivitami. Koncem roku 1999 například zatkla Dianu na londýnském letišti policie. Zpěvačka aktivovala detektor kovu a při osobní prohlídce napadla pracovnici letiště. Pobouřil ji prý způsob osobní prohlídky.

Vleklý boj svádí zpěvačka s démonem alkoholu, z něhož většina jejích životních peripetií pramení. Média čas od času přinesou zprávu o tom, že se někde objevila v podnapilém stavu, i o její léčbě ze závislosti na lihovinách.

zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.