Cenu za psí statečnost
dostali tři psi a fenka

Cenu za psí statečnost
dostali tři psi a fenka

25. 3. 2014

Labradorský retrívr Endy, který zachránil svého pána před útočícím divočákem, získal ocenění Statečné psí srdce 2013. Ve čtvrtém ročníku ankety ocenila porota tituly také služebního psa Sarose, který ve ztížených klimatických podmínkách včas vystopoval sebevraha, fenku peruánského naháče Agátu, specialistku na kanisterapii, a udělila ocenění in memoriam německému ovčáku Ulfovi, který vojákům v zahraničních misích zachránil mnohokrát život upozorněním na výbušninu.

Anketa oceňuje hrdinské činy psů pro záchranu lidí. Vítězové jednotlivých kategorií postupují do užší nominace ankety Zlatý záchranářský kříž, v níž tradičně předává ocenění prezident republiky.

V kategorii Záchranný čin neslužebních psů převzal cenu tříletý Endy s Jaroslavem Macháčkem z Rokytnice v Orlických horách. Loni v říjnu se vydal muž se psem do lesa na dřevo, proti nim vyrazil na úzké stezce statný divočák, muže srazil a zranil mu nohy. Endy se na divočáka vrhl, kousal ho do zad a odvrátil tak pozornost od svého pána. Divočák pak zaútočil na psa, ten ho odlákal pryč a utekl mu. Přivolaní myslivci zjistili, že divoké prase útočilo, protože bylo postřelené.

V kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů si vítězství vybojoval služební pes Saros z oddělení kynologických činností v Liberci. Loni v prosinci zavolala na tísňovou linku žena, že pohřešuje otce. Žil v domku v Krásné Studánce, napsal rodině na rozloučenou mail, oznámil, že chce skoncovat se životem. Pes udržel stopu 2,5 kilometru napříč lesem, muže našel na volném prostranství v husté trávě – byl stále naživu. Psovod Jiří Císař za tuto akci dostal titul Psovod roku 2013. 

Cenu za pomáhající srdce získala dvanáctiletá fenka Agáta, která řadě lidí pomohla jako terapeutický pes. Na poděbradské klinice pracovala se svou paní Ivou Bajtlerovou deset let, na kontě má 420 hodin práce v ambulanci, ročně pomohla průměrně 165 dětem, které na běžnou terapii nereagovaly. Dokázala díky hrám zprostředkovat kontakt mezi terapeutkou a například dětmi s autismem. Od loňského ledna je v psím důchodu, ale dál dochází se svou paní za žáky speciální školy v Poděbradech.

In memoriam obdržel cenu Spící srdce jeden z nejúspěšnějších vyhledávačů výbušnin, zbraní, střeliva a drog, německý ovčák Ulf. Po výcviku na Veterinární základně Grabštejn se stal skvělým obranářem. Vyrovnaná povaha a čichové schopnosti ho předurčily k tomu, aby pomáhal českým vojákům na zahraničních misích. V roce 2002 nastoupil v Kosovu, pak byl v irácké Basře, kde chránil českou sedmou polní nemocnici, pak opět v Kosovu, kde při kontrole rozlehlého domu upozornil na podezřelou skříňku. Pyrotechnici v ní objevili nástražný výbušný systém. Dvířka byla spojena drátkem s odjištěným granátem.

pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%