Miroslav Moravec: muž
s podmanivým hlasem

Miroslav Moravec: muž
s podmanivým hlasem

29. 3. 2014

Propůjčil svůj charakteristický hlas řadě zahraničních filmových hvězd v čele s Jeanem Maraisem, Alainem Delonem či Henrym Fondou. Jeho basbarytonem promlouval z českých obrazovek například Fantomas, nezapomenutelný inspektor Kojak či komisař Moulin. Za své dabérské mistrovství získal v roce 2002 prestižní Cenu Františka Filipovského. Herec a dabér Miroslav Moravec zemřel po těžké nemoci na nádorové onemocnění ve věku 70 let právě před pěti lety - 29. března 2009.

Pražský rodák vystudoval divadelní fakultu Akademie múzických umění. Po úvodních štacích na jevištích několika regionálních divadel se Moravec v roce 1968 vrátil zpět do hlavního města a stal se členem souboru Divadla Za branou. Po jeho likvidaci přešel do Divadla S. K. Neumanna, později našel angažmá v Městských divadlech pražských. V roce 1996 se mu splnilo přání stát se členem Divadla na Vinohradech, kde získal desítky rolí.

V devadesátých letech si zahrál i několik velkých a dodnes oblíbených rolí, ale v umělecky diskutabilních filmech. Byl vdovcem v koprodukčním filmu Perfektní manžel, nemravným Němcem Dietrichem Beckem v Olmerově erotické frašce Playgirls podle románu Vladimíra Párala, svérázným a duševně nemocným náměstkem ministra vnitra v trilogii bláznivých crazy komediích Byl jednou jeden polda i ředitelem banky v Pasáži Juraje Herze. Naposledy namluvil hlas Boha v Troškově komedii Kameňák 3.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...