Po zavedení letního času
výrazně přibývá infarktů

Po zavedení letního času
výrazně přibývá infarktů

30. 3. 2014

Den po zavedení letního času se o 25 procent zvyšuje počet srdečních záchvatů. Po přechodu na zimní čas jich naopak prakticky stejným poměrem ubývá. Vyplývá to ze studie amerických vědců, která byla zveřejněna v online revue Open Heart a prezentována na konferenci amerických kardiologů ve Washingtonu.

Americká studie hodnotila údaje za čtyři roky z nemocnic v americkém státě Michigan. V pondělí po zavedení letního času, kdy se den o hodinu zkrátí, se počet infarktů zvýšil oproti jiným pondělkům o 25 procent. Naopak, když se zavádí zimní čas a den se o hodinu prodlouží, počet srdečních záchvatů poklesl o 21 procent.
„První den po přechodu na letní čas těchto případů přibývá a v dalších dnech jich ubývá,“ řekl hlavní autor studie kardiolog Amneet Sandhu z Coloradské univerzity v Denveru. Připomněl, že předcházející analýzy ukázaly, že v pondělí je tradičně nejvíce infarktů. Porovnáním záznamů z posledních čtyř let ale zjistil, že v pondělí po přechodu na letní čas je srdečních záchvatů ještě mnohem víc.

Studie uvádí, že nemůže s jistotou určit příčiny nárůstu či poklesu infarktů po změnách času. „Nárůst v pondělí ráno je zřejmě důsledkem kombinace faktorů, včetně stresu ze začátku nového týdne,“ řekl Sandhu. „Se zavedením letního času se všechny tyto faktory posilují ztrátou jedné hodiny spánku. Možná lidé s problémy se srdcem jsou vystaveni při změně času většímu riziku. Je také možné, že lidé vůbec jsou velmi citliví na ztrátu i jediné hodiny spánku,“ dodal s tím, že v pondělí po zavedení letního času by měl být posílen personál nemocnic.

infarkt letní a zimní čas
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...