Když se kuchaři „utrhne ruka“

Když se kuchaři „utrhne ruka“

4. 7. 2014

Většinou se to stává, když pospícháte. Pokud máte velkou rodinu, která se u vás konečně jednou za rok sejde, je to opravdová jízda. Deset hostů plus dva – prarodiče. Samozřejmě ne všichni jedí všechno. Takže: dvě polévky (vývar a jíšková), alespoň jedna omáčka (přírodní nebo smetanová) a k tomu třeba klasický řízek. Jistěže všechno musí být perfektní. Jenže zkuste to uhlídat.

Raději nepoužívejte žádná dochucovadla typu masox, maggi a spol. Solte jenom jedlou (nejlépe mořskou) solí a kvůli dětem velmi jemně. Přesto se to stane, například když do hrnce upadne víčko od špatně zašroubované slánky a s ním i třetina jejího obsahu. Faux pas, o jehož likvidaci se chceme nyní podělit.

Jak na přesolenou polévku

Jestliže jste to poněkud přehnali při solení polévky, zkuste do ní ponořit na lžičce kostku cukru. Počkejte chvíli, než se cukr začne rozpouštět a poté ho vyjměte z polévky. Cukr by měl pohltit nadbytek soli. Tento postup můžete i dvakrát nebo třikrát zopakovat, ale je třeba ochutnávat, aby polévka nedostala sladký nádech.

Přesolený čirý vývar zachráníte syrovým bílkem, který ve vařící polévce necháte srazit, povaříte a poté vyjmete. Také můžete do polévky namočit housku a nechat ji nasát přebytečnou sůl. Housku vytáhněte ven těsně před servírováním na stůl.

Můžete také zkusit nakrájet do hrnce jednu nebo dvě oloupané nakrájené brambory. Povařte je asi 15 minut (dokud nejsou měkké). Poté brambory vyjměte. Může vám sloužit i na další vaření.

Hustou krémovou polévku zneutralizujete trochou mléka nebo smetany. A pikantnost na závěr: zázračné stříbro dokáže působit i jako absorbér přebytečného koření v pokrmech. Na pověrách o „utopených“ stříbrných lžičkách něco bude.

Jablko, mrkev, petržel

I u ostatních pokrmů můžete použít trik s vhozenou bramborou. Lze ji nahradit i jablkem nakrájeným na kousky. Povařte a před podáváním vyjměte. U omáček je dobré bramboru nahrubo nastrouhat a asi deset minut povařit. Nakonec omáčku proceďte jemným sítkem. Stejně jako brambora poslouží i petržel či mrkev nebo kousky černého chleba. Omáčku zjemní a zbaví soli i lžička medu či kokosové mléko.  

Pokud vůbec nic nepomáhá, některá jídla se dají nastavit rozmným přidáním vody. Jestliže nevaříte na poslední chvíli, je nejčistším řešením udělat si ještě jednu dávku téhož, ale bez soli a dalšího koření a smíchat s přesolenou.

jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.