Hranolky a rozpečený chléb
zřejmě urychlují stárnutí

Hranolky a rozpečený chléb
zřejmě urychlují stárnutí

30. 3. 2014

Smažené brambůrky, rozpečený chléb či sušenky: mnohé potraviny mohou urychlovat stárnutí, jestliže se připravují příliš brutálně či za vysokých teplot. „Jde především o jídla ze smažených brambor, jako jsou hranolky nebo chipsy, z opékaných cereálií, ale patří sem i káva,“ vysvětluje profesor Eric Boulanger, expert na biologii stárnutí na univerzitě v Lille. Zabývá se tam produkty pokročilé glykace (škodlivými novými molekulami vytvářenými vazbou cukru v krvi na bílkoviny) nazývané AGE.

Tyto produkty se mohou vytvářet v živých organismech spontánně, ale také během přípravy potravin. A to z cukrů a proteinů vlivem tepla, kdy jde o takzvanou Maillardovu reakci. Abychom zabránili jejich vzniku, stačí podle profesora Boulangera vařit jídlo za nízké teploty (méně než 120 stupňů Celsia) a dávat přednost vaření ve vodě, v páře či mikrovlnné troubě před smažením, grilováním a pečením.

Podle francouzské Národní farmaceutické akademie ukázala 30 let trvající studie AGE, že tyto produkty hromadící se v organismu mají zhoubný vliv, zejména při cukrovce, ledvinové nedostatečnosti a při stárnutí.

Přípečky jsou dobré, ale nezdravé

„Veřejnost však s těmito účinky ještě není dostatečně seznámena,“ uvádí profesor Jean-Pierre Foucher, prezident Národní farmaceutické akademie, která zveřejnila doporučení týkající se AGE. Vyzývá v něm zejména spotřebitele, aby sledovali teplotu oleje při fritování a pečení a nenechali jej přehřívat. Aby se vyhýbali přílišnému opékání do zlatova a nejedli ty části, které jsou nejvíce připečené. Akademie rovněž doporučuje potravinářskému průmyslu, aby dával přednost pečení za mírné teploty a vyhýbal se přehřívání a karbonizaci.

Zahnědlé části totiž obsahují akrylamid, což je produkt potravinové glykace, jenž v roce 2002 objevili švédští vědci a který je podle studií uskutečněných na buňkách a zvířatech potenciálně rakovinotvorný a neurotoxický.

Osm nebezpečných potravin

Podle expertů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světové zdravotnické organizace (WHO) je osm jídel zodpovědných z 80 procent za ukládání akrylamidu: jsou to smažené a opékané brambůrky, bramborové lupínky, cereálie, rozpečený chléb, sušenky, bílý chléb a káva.

Ve své poslední zprávě týkající se této problematiky z roku 2012 uváděl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), že se míra akrylamidu v potravinách od roku 2007 v podstatě nezměnila. Úřad nicméně podtrhl, že nastalo zlepšení při výrobě potravin na bázi cereálií a sušenek určených pro kojence a malé děti, naopak konstatoval tendenci k růstu míry akrylamidu v kávě, rozpečeném chlebu a ve smažených pokrmech ze syrových brambor. Boulanger zdůrazňuje, že nedávná americká studie uskutečňovaná jak na člověku, tak na zvířatech, ukázala, že AGE mohou vyvolávat předčasné poruchy paměti a mozkové modifikace podobné těm, které vznikají při Alzheimerově nemoci.

potraviny stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.