Na dno propasti Macocha
se dostanou i vozíčkáři

Na dno propasti Macocha
se dostanou i vozíčkáři

31. 3. 2014

Na dno 138,7 metru hluboké propasti Macocha v Moravském krasu se teď dostanou i vozíčkáři. Speleologové pro ně vyhloubili v Punkevních jeskyních asi 30 metrů dlouhý tunel. "Práce přišly na zhruba milion korun," řekl vedoucí správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Dno Macochy je propojeno s Punkevními jeskyněmi. Propast byla zpřístupněna veřejnosti týmem badatele Karla Absolona 30. ledna 1914. "Letos je tomu tedy již sto let. Výročí jsme se rozhodli si připomenout tím, že jsme investovali do zpřístupnění tohoto přírodního skvostu také vozíčkářům," doplnil Hebelka.

Stavební práce v podzemí byly poměrně náročné. Odtěženo při nich bylo 200 metrů krychlových kamení a půdy. Před vytvořením chodby bylo třeba vyhloubit průzkumnou štolu z přední části jeskyní. Speleologové kopali v odpoledních a nočních hodinách, protože přes den byli v jeskyních návštěvníci. Vytvořili také nové chodníky a elektroinstalaci s osvětlením.

Punkevní jeskyně se tak staly třetím podzemím v Moravském krasu, do něhož se mohou vypravit turisté na vozíčku. Dosud si mohli prohlédnout jeskyni Výpustek u Adamova, v níž je někdejší kryt československé armády, a také část Sloupsko-šošůvských jeskyní.

Punkevní jeskyně patří k nejnavštěvovanějším podzemním prostorám ve střední Evropě. Ročně do nich zavítá bezmála 200 tisíc turistů. V Moravském krasu je pět jeskyní přístupných veřejnosti.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.