Rakušané otevřeli výstavu
o posledním českém králi

Rakušané otevřeli výstavu
o posledním českém králi

1. 4. 2014

Na zámku Artstetten v Dolním Rakousku byla otevřena výstava věnovaná poslednímu rakouskému císaři a českému králi Karlovi I. Habsbursko-Lotrinskému. Expozice s názvem "Vláda & prohra: Císař Karel - Výzva míru" se věnuje osobnosti rakouského císaře, který převzal zemi s 50 miliony obyvatel nejrůznějších národností uprostřed největšího válečného konfliktu, jaký svět do té doby viděl.

Zámek vzdálený asi 100 kilometrů západně od Vídně je známý především jako místo posledního odpočinku arcivévody Františka Ferdinanda d'Este a jeho manželky Žofie, rozené hraběnky Chotkové, kteří byli zastřeleni před sto lety v Sarajevu. Po smrti Františka Ferdinanda se stal následníkem rakouského trůnu právě jeho synovec Karel.

Kurátorkou expozice je současná majitelka zámku, Anita von Hohenbergová, pravnučka Františka Ferdinanda a jeho ženy Žofie. Výstavu je možné si prohlédnout až do 1. listopadu. V zámku je také umístěno stálé Muzeum arcivévody Františka Ferdinanda.

Vzpomínkové akce a výstavy ke 100. výročí sarajevského atentátu a začátku první světové války se letos konají po celé Evropě. V Česku se například na zámku Konopiště, letním sídle následníka trůnu Františka Ferdinanda, otevírá výstava "Spojeni svazkem manželským, spojeni stejným osudem". Ta návštěvníkům představuje životní příběh arcivévody a jeho ženy, prvních obětí světové války. K nejzajímavějším exponátům patří vyznamenání a řády, které měl František Ferdinand na sobě v okamžiku smrti.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.