Marlon Brando, lamač
ženských srdcí

Marlon Brando, lamač
ženských srdcí

3. 4. 2014

Během své více než půl století trvající kariéry ztvárnil celou řadu různých typů hrdinů, za což se mu dostalo přezdívky "chameleon". Patrně nejvíce ale proslul jako představitel mužných hrdinů, kteří se kvůli pravdě neváhají vzbouřit proti konvencím. Americký filmový herec Marlon Brando se narodil právě před devadesáti lety - 3. dubna 1924.

Brandův umělecký vývoj zásadně ovlivnil režisér Elia Kazan, který ho v roce 1947 obsadil do úlohy egoistického křupana Kowalského v inscenaci Tramvaj do stanice Touha. Tatáž úloha ve filmové verzi hry vynesla Brandovi nominaci na Oscara. Stejné pocty se mu pak dostalo i za snímky Viva Zapata!, Julius César a skandální i cenzurovaný film Poslední tango v Paříži Bernarda Bertolucciho.

Prvního Oscara získal Brando za postavu dokaře v sociálním dramatu V přístavu. Další pozlacenou sošku pak dostal za ztvárnění mafiánského bosse dona Vita Corleoneho ve slavném Kmotrovi režiséra Francise Forda Coppoly. Ten obsadil Branda i do role šíleného plukovníka Kurtze v epickém podobenství vietnamského konfliktu Apokalypsa.

Herec Marlon Brando zemřel 1. července 2004. Bylo mu 80 let.

herecké legendy Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.