Pražský hrad vystavuje
moravské zemské desky

Pražský hrad vystavuje
moravské zemské desky

4. 4. 2014

Ve Starém královském paláci na Pražském hradě začala výstava moravských zemských desek, tedy historických předchůdců dnešních pozemkových knih. Komorní výstava je první akcí letošního Roku pánů z Kunštátu, hlavního projektu Národního památkového ústavu (NPÚ) v této sezoně. V Korunním archivu návštěvníci uvidí tři svazky moravských zemských desek s erby pánů z Kunštátu, pavézy, tedy středověké štíty z česko-uherských válek, a obraz setkání Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem po bitvě u Vilémova od Mikoláše Alše.

Zemské desky byly na Moravě založeny podle vzoru zemských desk v Čechách v roce 1348, v těch českých existuje souvislá řada až od roku 1541. Jsou to veřejné úřední knihy, kterými se zajišťovala usnesení zemských sněmů a soudů a jimiž byla zabezpečována práva feudální politické reprezentace Moravy. Byly základem svobod, práv a majetkové držby svobodných obyvatel Markrabství moravského. Moravské desky zemské jsou jedním z největších historických klenotů ve státních archivech.

NPÚ několik posledních let věnuje pozornost vždy některému z šlechtických rodů. Projekt Svět české šlechty, který se takto věnoval již Rožmberkům nebo Pernštejnům, chce seznámit především laickou veřejnost s různými aspekty dějin šlechty, které není možné představit tradičními instalacemi na hradech a zámcích - tedy třeba s hospodařením, průmyslovým podnikáním, kultivací krajiny, politickým působením či kulturním mecenášstvím.

Letošní turistická sezona na státních hradech a zámcích bude ve znamení rodu pánů z Kunštátu. Série výstav a kulturních programů kunštátského roku má připomenout 550. výročí od dokončení diplomatických misí, které vyslal český král Jiří z Kunštátu a Poděbrad k západoevropským panovnickým dvorům. Hlavní událostí bude zpřístupnění nové expozice v dosud nepřístupných prostorách zámku Kunštát, která se otevře 21. června.

Pražský hrad
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.